Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Vad ska förbundet stå för?
Gå till sida 1, 2, 3, 4  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-02-26 20:08:33    Rubrik: Vad ska förbundet stå för? Svara med citat

Arbetet runt förbund går framåt. Diskussioner kommer att komma upp på detta forum.
De som vill engagera sig kommer att ha möjlighet att göra det.

Första frågan vi måste enas om är:
Vad står förbundet för?

Kan tyckas enkelt, men en definition måste ner på papper.

Således, skriv vad ni tycket att förbundet skall stå för i denna tråd.

Så här tänker jag i dagsläget. Jag skall även tillägga att detta inte är helt mina egna tankar. Anders Linnard och Axel Pettersson har formulerat liknande.

Förbundet står för: Främjandet av det akademiska och fysiska utövandet av historisk europeisk stridskonst, efter historiskt belagda källor.

Vad som är en historiskt belagd källa tar vi i en annan tråd.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-02-28 13:10:11    Rubrik: Svara med citat

Bra jobbat med allt arbete kring förbund, Nelle!

Ett par korta kommentarer: Termen "historiskt belagda källor" kan möjligen vara tvetydig och tolkas som att alla tekniker måste finnas beskrivna i texter från tider före "modern tid". Det kan då tolkas som att fåtalet levande traditioner inte kan räknas in, som t.ex. Jogo do Pau, Glima, Juego del Canaria m.fl. Så denna bit är rätt avhängig den diskussion av vad som definierar en "historiskt belagd källa" som du nämner.

I vissa fall är vi rätt säkra på att sk "levande traditioner" är giltiga, men det finns en mängd varianter i öststatsländerna som poppar upp och som sägs ha utövats i hundratals år. Detsamma gäller div Irish Stickfighting eller för den delen "vikinga-traditionen" Stav.

http://en.wikipedia.org/wiki/Stav

Samma problem gäller vad som är "historiskt". Var detta börjar tidsmässigt är ju avhängigt vilket material som finns tillgängligt, men hur nära vår tid upphör det att vara historiskt? Personligen ser jag denna gräns någonstans där det asiatiska inflytandet tar över i samband med WWII, men det är en gråzon där vi idag räknar in Bartitsu som har hämtat mycket från Jujutsu och dessutom tidsmässigt rätt sent.

Dessutom finns en del rent geografiska gråzoner. Det är inte alltid så lätt att definiera Europa i ett historiskt perspektiv. Smile

Jag tror att texten bör vara rätt inkluderande, snarare än uteslutande, även om vissa saker naturligtvis bör exkluderas tydligt.

Vet inte om jag kanske krånglar till det hela i onödan och kanske bör bedömning göras från fall till fall utifrån en generell riktlinje enligt ovan?

EDIT: Läste nu den andra tråden och det var mycket bra saker som sas där, som delvis berör det jag säger ovan. Formuleringen är dock väldigt viktig, samt hur vi med hjälp av den och annat ska reglera vad som kan räknas in som HEMA.
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 13:59:24    Rubrik: Svara med citat

Glima är inget problem, de har ett eget förbund. De levande rapirtraditioner som finns faller väl under fäktförbundet (och jag tror inte någon utövas i Sverige, har jag fel?). Stav och andra dumheter skall vi inte ens fundera på annat än som något som till varje pris skall hållas borta. Inte för att jag tror att de vill komma in i vårt förbund med tanke på hur utmobbade de skulle bli Smile

Jag tycker det kan räcka med ett litet tillägg av typen "...eller annan historiskt belagd tradition godkänd av förbundet." Eventuella levande traditioner behöver ändå specialutvärderas. Det Nelle är ute efter är en eller två meningar som beskriver verksamhetsinriktningen och då kan vi inte hålla på och lista enskilda stilar.

Skall man vara petig gillar jag inte "historiskt belagda källor". Det låter konstigt. Det är teknikerna och traditionerna i källorna som är historiskt belagda, och det är de just för att de finns i källorna. Skulle föredra "samtida källor" eller helt enkelt "historiska källor".

"Akademiskt utövande" låter också väldigt underligt. Låter som om man bara tänker på att göra saker istället för att göra dem. Smile Antar att vad som avses är forskning av olika slag, som ju kan vara både arkeologi, grävande i textkällor, analys av illustrationer etc.

Så:

Citat:
"Främjande av forskning kring och fysiskt utövande av historisk europeisk kampkonst baserad på samtida källor eller annan av förbundet godkänd tradition."


Exakta definitioner av vad som anses "europeiskt" och "historiskt" kan stå separat i mer detalj. I de flesta fall tror jag att den intuitiva definitionen stämmer rätt bra.

Personligen skulle jag säga "före WWII" vad gäller det historiska, och vad gäller det geografiska är det ju alltid samma två länder som är kruxet, nämligen Ryssland och Turkiet. Jag skulle personligen vilja inkludera Ryssland (hitom Kaukasus, kommer någon med en sibirisk kampkonst utövad på Kamtjatka tycker jag inte den hör hit) men inte Turkiet.
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC


Senast ändrad av Andreas Engström den 2011-02-28 15:03:58, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 14:00:03    Rubrik: Svara med citat

Bra tankar Anders och Roger. En liten förändring av Anders första förslag:

Förbundets syfte är främst att främja det akademiska och fysiska utövandet av historisk europeisk stridskonst, efter historiskt belagda källor.

Ordet främst bör vara med. Förbundet kommer ha många syften men vårt huvudsyfte skall vara rubriken och det som står i stadgarna.

Därmed blir det lätt för varje förening att i sina stadgar speca att:

Föreningens syfte är främst det akademiska och fysiska utövandet av historisk europeisk stridskonst, efter historiskt belagda källor.

Mer än så tror jag inte krävs. Alla det frågetecken som Roger lyfter är viktiga men jag tror det kan lösas i en tydlig process för intagandet av föreningar i förbundet. Se min andra tråd.

För vi vill inte att förbundet ska in och peta och styra på för många ställen. Hur en förening lägger upp sin träning, hur de tolkar källor, hur de klär sig, vilka simulatorer de använder osv osv osv. Förbundet ska inte detaljstyra utan skall främja utövandet.

Jag tror det räcker om förbundet har (utöver syftet specat i denna tråd)

* ett material kring hur förbundet ser på HEMA-forskning vilket blir ett levande dokument ju mer vi lär oss

* en lista på förbundets godkända källor (vill man inte vara så hårt styrande så kanske man kan se det som en lista på rekommenderade källor)

* en ungefärlig tidsperiod för vad som anses vara historiskt

* ett ungefärligt geografiskt område för vad som anses vara Europa

[edit: jag skrev samtidigt som Andreas... ]
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 14:05:34    Rubrik: Svara med citat

Andreas Engström skrev:
Främjande av forskning kring och fysiskt utövande av historisk europeisk kampkonst baserad på samtida källor eller annan av förbundet godkänd tradition."


Låter bättre! Fast jag är inte helt såld på "samtida källor" för det inbillar jag kan misstolkas. Jag skulle föredra

Citat:
Förbundets syfte är främst främjandet av forskning kring och fysiskt utövande av historisk europeisk kampkonst baserad på historiska källor eller annan av förbundet godkänd tradition


Kampkonst eller stridskonst? Smile
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 14:09:38    Rubrik: Svara med citat

Det slår mig att ordet historisk förekommer två gånger. Behövs det?

Kan man inte formulera om "baserad på historiska källor eller annan av förbundet godkänd tradition" så att det är tydligt att utövandet sker efter källor eller traditioner som är godkända av förbundet? Alltså både källorna och traditionerna är godkända.
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-02-28 14:41:27    Rubrik: Svara med citat

Bra inlägg från samtliga och jag gillar sista formuleringen eftersom den då inte utesluter de levande traditionerna.


En till fundering dock. Här nämner vi inget om att återskapa eller bevara, vilket ju fortfarande är två nyckelfunktioner i HEMA-utövandet idag. Särskilt återskapandet.

Fåtalet levande traditioner för också i flera fall en tynande tillvaro och i förlängningen kan jag också se att HEMA-förbunden mer aktivt bör hjälpa till att skydda och bevara dessa, litet som med utrotningshotade djur.

"Förbundets syfte är att främja återskapande av av europeiska kampkonsttraditioner genom forskning och fysiskt utövande baserat på historiska källor eller annan av förbundet godkänd tradition. Vidare skall förbundet också främja bevarandet av från Europa härstammande, levande kampkonsttraditioner."

Klurigt med detta tungvrickeri, när man försöker kondensera allt till en enda mening... Smile
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 14:52:58    Rubrik: Svara med citat

Roger N skrev:
En till fundering dock. Här nämner vi inget om att återskapa eller bevara


Behövs det? Jag ser lite till ingen skillnad i att återskapa och att utöva. Om förbundets främsta syfte är att främja utövandet så främjar vi väl återskapandet med?

Sen ang bevarandet. Jag håller med om att det är ett av förbundets syften men inte det främsta. Den där ensamma meningen som specar förbundets syfte kan jag tycka enbart skall innehålla det främsta syftet.

För förbundet har flera andra syften och alla kan inte klämmas in. Förbundet skall stärka de enskilda föreningarnas kunskapsutveckling och ekonomi, förbundet skall träna domare och funktionärer samt anordna nationella tävlingar, förbundet skall bygga varumärket HEMA nationellt och påverka media och politiker för att hjälpa HEMAs tillväxt osv osv. Vi kan inte klämma in allt i en mening. Resten blir naturligt del av förbundets syfte när varje års förbundsstyrelse sätter upp sina mål eller arbetsgrupper.
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 14:56:02    Rubrik: Svara med citat

Jag föredrar kampkonst framför stridskonst. Stridskonst skulle jag säga innefattar att bygga belägringsmaskiner, organisera trossen för en armé, etc. Inte för att sånt inte är intressant men jag tycker nog det faller lite utanför vad vi gör.

Som jag sa, samtida eller historiska är väl OK. Personligen föredrar jag egentligen "samtida" eftersom det utesluter t.ex. viktorianska källor som försöker beskriva medeltida kampkonst (på ett helt galet sätt). Dessa källor är historiska, men inte samtida.

Men för all del, sånt kan specificeras i detaljbeskrivning.

Roger, kan man inte lika gärna skriva "återskapande och bevarande" i inledningen hellre än att få två meningar?

Nytt försök:
Citat:

Förbundets syfte är att främja återskapande och bevarande av historiska europeiska kampkonstformer baserade på av förbundet godkända historiska källor och/eller levande traditioner, genom forskning och framför allt fysiskt utövande.

_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-02-28 15:00:50    Rubrik: Svara med citat

Jag tycker nog att det är stor skillnad i att återskapa och att utöva. Att utöva handlar ju om att träna utifrån något som redan existerar, dvs att ex. bara dra en kopia av en annan klubbs träningsmetoder och tekniker. Det är nog så bra, men jag ser nog att återskapandet är minst lika viktigt, och där kommer forskningen visserligen in, men jag undrar om inte den biten kan behöva stärkas i formuleringen. Det är fortfarande väldigt viktigt att det starkt uppmuntras till en vidareutveckling av studierna inom HEMA eftersom det fortfarande finns en hel del frågetecken.

Ang, bevarandet. Jag håller med om att det finns många viktiga syften och man kan inte räkna upp den alla. Kanske är jag litet partisk här med mitt intresse för JdP, men jag kan tycka att det är litet synd att vi engagerar oss så starkt i HEMA, samtidigt som det finns flera levande traditioner som löper stor risk att dö ut. Det är något vi diskuterar rätt litet och här skulle förbunden kunna fylla en viktig funktion. Det skulle också kunna stärka förbundets legitimitet i relationerna till andra överbryggande förbund.
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-02-28 15:10:54    Rubrik: Svara med citat

Visst kan det fungera.

Jag tror dock att vi ska akta oss litet för att komprimera alltför mycket. Då blir det lagtext av det hela och ingen annan än de få invigda förstår innebörden... Smile

"Baserade" bör nog ändras till "baserat" förresten. Och kanske bör det stå "främsta syfte".

Och jag är litet tveksam till "framför allt fysiskt utövande".
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com


Senast ändrad av Roger N den 2011-02-28 15:12:58, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 15:12:24    Rubrik: Svara med citat

Roger N skrev:
Jag tycker nog att det är stor skillnad i att återskapa och att utöva. Att utöva handlar ju om att träna utifrån något som redan existerar, dvs att ex. bara dra en kopia av en annan klubbs träningsmetoder och tekniker. Det är nog så bra, men jag ser nog att återskapandet är minst lika viktigt, och där kommer forskningen visserligen in, men jag undrar om inte den biten kan behöva stärkas i formuleringen. Det är fortfarande väldigt viktigt att det starkt uppmuntras till en vidareutveckling av studierna inom HEMA eftersom det fortfarande finns en hel del frågetecken.


Jag kan hålla med men vill bara varna för att vi lätt får ett förbundssyfte som är alltför torrt och svårförståeligt. Och är vårt främsta syfte att främja återskapandet eller främja utövandet? Jag säger utövandet. Självklart att återskapandet är viktigt men det dör om det inte finns utövare. Jag är nog lite partisk... Razz

Roger N skrev:
Ang, bevarandet. Jag håller med om att det finns många viktiga syften och man kan inte räkna upp den alla. Kanske är jag litet partisk här med mitt intresse för JdP, men jag kan tycka att det är litet synd att vi engagerar oss så starkt i HEMA, samtidigt som det finns flera levande traditioner som löper stor risk att dö ut. Det är något vi diskuterar rätt litet och här skulle förbunden kunna fylla en viktig funktion. Det skulle också kunna stärka förbundets legitimitet i relationerna till andra överbryggande förbund.


Ja du är partisk Smile och det får man vara i en demokrati. Jag är partisk för de där tre killarna i en ort som inte har en HEMAförening. De där tre som var i Visby för MTV och som älskar fajting, har testat karate men det var inte deras grej och silvertejpade låtsassvärd i Visbyturneringen var inte heller rätt. De vill ngt men har inte kunskapen, pengarna, försäkringen, utrustningen eller ngt. Dem är jag partisk för och ser att ett förbund skall vara drivande i att sätta rätt verktyg i rätt händer. Nybörjarhäften för många vapensorter, utbildningsläger för tränare och även i hur man driver förening (ordf, kassör mm) osv osv. Man får vara partisk Very Happy
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-02-28 15:18:52    Rubrik: Svara med citat

Jag klippte bort litet från mitt förra inlägg i samband med att jag reviderade min kommentar till Andreas.

"Förbundets främsta syfte är att främja återskapande och bevarande av historiska europeiska kampkonstformer baserat på studier, av förbundet godkända, historiska källor och/eller levande traditioner, i fysiskt utövande."
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com


Senast ändrad av Roger N den 2011-02-28 15:26:26, ändrad totalt 2 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 15:25:25    Rubrik: Svara med citat

"Förbundets främsta syfte är att främja utövande, återskapande och bevarande av historiska europeiska kampkonster baserat på studier av förbundet godkända historiska källor eller levande traditioner"

Va inte det bättre? Smile

Vi sätter utövande först. Vi vill locka folk som vill träna och bygga föreningar i vilka man tränar.

Kampkonstformer låter onödigt krångligt. Kampkonster fångar upp allt.

Och/eller känns onödigt övertydligt. Folk är nog inte så bokstavstolkande att det behövs? Eller innefattar även och rent logiskt.
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 15:27:02    Rubrik: Svara med citat

Roger N skrev:
Jag klippte bort litet från mitt förra inlägg i samband med att jag reviderade min kommentar till Andreas.

"Förbundets främsta syfte är att främja återskapande och bevarande av historiska europeiska kampkonstformer baserat på studier, av förbundet godkända, historiska källor och/eller levande traditioner, i fysiskt utövande."


Nej nu blev det massaker. Var kommer alla kommatecken ifrån? Det där blev helt obegripligt, speciellt slutklämmen. Vad då "i fysiskt utövande"?

Förbundets främsta syfte måste för övrigt vara fysiskt utövande. Vad har vi i idrottsförbundet att göra annars? Den akademiska sidan är till för den fysiska, inte tvärt om.
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC


Senast ändrad av Andreas Engström den 2011-02-28 15:40:18, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida 1, 2, 3, 4  Nästa
Sida 1 av 4

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.08 sekunder att ladda.