Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Erfarenheter av förbund

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-03-03 20:55:18    Rubrik: Erfarenheter av förbund Svara med citat

Jag har mailat runt till olika föreningar som jag har tränat med under åren, för att få deras åsikter och erfarenheter av förbund och driva förening.

Jag tog mig friheten att kontakta Ronny Abrahamsson, en TKD tränare som har varit aktiv inom TKD förbundet och drivit förening under lång tid. Han har bland annat tränat och tävlat på landslagsnivå och hans adepter har haft framgångar både nationellt och internationellt.

Hans erfarenheter av större förbund var inte de bästa måste jag säga. Ni kan läsa själva.
Nu är hans svar färgat av att bo i Ö-viks kommun, men den berättar läget för oss som bor i en mindre kommun. Jag hoppas att flertalet andra har det bättre.
Han tar även upp intressanta saker.
Han skriver bland annat, "Som fristående förbund kan ni påverka och fatta beslut helt utifrån era egna intressen och inte behöva tänka på andra." Vilket jag tror han har en stor poäng med.
Jag har mailat fler av de organisationer som jag har varit med i och väntar på svar från dem. Jag kommer att lägga upp svaren eftersom.

Mina frågor
Citat:
ag tänkte fråga dig några saker.
Vi fäktare i landet pratar om att bilda förbund. Vissa vill att vi skall vara med i Svenska budo och kampsportsförbundet, vissa vill att vi skall vara fristående. Vad är dina erfarenheter av att driva förening. Vilka bidrag har du fått från förbund och kommun?


Hans svar
Citat:
Min åsikt att det bästa för er är nog att vara fristående. Alltså bara min åsikt... Att driva ideell förening inom överhuvudtaget kampsport är i norrland, helst Örnsköldsvik ekonomiskt bara negativt. Det jag läst om dig/er ser positivt och bra ut, helst med tanke på att det handlar mycket om kultur och historik och inte "bara" sport. Tror stenhårt på att ni borde lyckas få mera bidrag osv genom att hålla er "på sidan om" vanligt föreningsliv med allt vad det innebär. Försäkringar är det viktigaste inom all sport så detta måste ni se till att ha.

Sedan spinn på detta med kultur & historia, skulle inte förvåna mig om det finns EU-pengar inom sådant att hämta.

Sedan ta kontakt med kommunen och ev, påbörja projekt om ni inte redan sysslar med detta. Finns säkerligen också praktikplatser mm att ordna? (Tips)

Mina erfarenheter av bidrag är totalt kassa... De vanliga bidrag man får från kommun och förbund kan om du har tur täcka en hyra för lokal om du vs har en billig hyra. Vi tkd:n fick inte ens subventionerad hyra. Men efter vi la ned verksamheten och avslutade klubben så annonserade tom kommunen/Folkets Park ut via ÖA reportage om att lokal fanns till bra subventionerad hyra på folkets park...

Sponsorer/reklamplatsköpare och allt vad man kan kalla det för:
Vi hade ju tom juniorlandslagspelare som skulle bl,a till Vietnam då vi la ned krut på att söka detta. 9 av 10 företag svarade: Vi sponsrar Modo Hockey och inget annat. Den 10:e ville inte alls sponsra något alls. Så att "spinna" på sport osv om det inte är hockey i Ö-vik är dömt att misslyckas, tyvärr. Se även ridsporten mm så jag syftar inte specifikt på kampsport.

Så min åsikt/råd är: Satsa allt på kombinationen och framhäv historia och bevarande av kultur mm, detta kommer ni att tjäna på. Bryt trenden av att många tror på iden om idell verksamhet och sök istället att driva föreningen som "privat" lr vad man nu ska kalla det för. Att bygga på en riktig verksamhet istället för ideell ökar utsikterna om överlevnad ekonomiskt oavsett hur nuläget inom föreningslivet och kommunbidragstagande. För allt som kommunen pratar om vid deras årliga (januari månad) budgetmöten är hur mycket pengar sporten ska få. Sen fördelar de dessa då pengar utifrån kategorierna antal medlemmar, ungdomsverksamhet och sedan allmänintresse. Ö-vik kommun satsar inte som så många andra städer på bredd inom idrott, Ö-vik satsar på att lyckas få "kvalite" på de redan befintliga stora sporterna och inte på de små "uppstickarföreningarna" tyvärr.

Bland det värsta jag har sett var då jag var och kikade på en "arbetskamrat" som spelade Bothia (vet ej om jag stavar rätt, är som inomhusboul ungefär) och är gravt handikappad. Det är alltså en handikappsport med de flesta mycket handikappade som utövar. 7-8 spelare stod på plats och alla från Ö-viksklubben var laddade med ihoplappade bollar som såg rent utsagt fördjävla ut medans de andra klubbarna hade snygga nya matchbollar. Då jag efter tävlingen pratade med en av klubbens "tränare" så berättade han att dom sökt bidrag av kommunen på mellan 800-1200 kr för inköp av nya bollar men kommunen nekade pga att dom måste skära ned på anslagen. Usch vad jag mår illa för hur Ö-vik behandlar vissa sporter som dom inte anser värda att satsa på!! Sad

Som fristående förbund kan ni påverka och fatta beslut helt utifrån era egna intressen och inte behöva tänka på andra. Det ni har som är unikt jämfört med ex, taekwondon är att ni har så mycket nordisk historia och inte annan kultur. Detta är er starka punkt, håll fast vid den. Handlar om (anser jag) att lyckas kombinera, så kan ni marknadsföra er. Håll event med inriktning på historia och fakta och passa där på att ha drama/spel om hur det kunde se ut på den tiden. Där kommer ni att lyckas få mera pengar i slutändan än vad ett sk vanligt föreningsbidrag kan nå. Du som är lärare kan nog säkerligen klura ut hur att kunna få ersättning för sådana evenemang. Det handlar ju så mycket om historia vilket vi nu i våran tid tagit bort stora delar från i grundskolan. Svensk historia är ju inte obligatoriskt längre.

Administrativt:
För att idag kunna få föreningsbidrag måste man logga in på en webbsida för att få en användare/inloggning till en annan webbsida. På den sidan som dom krånglat till det onödigt krävs det man ska söka sina föreningsbidrag som man förut gjorde jätteenklet via att skicka in på vanliga redovisnings/aktivitetstödsansökningar.

Tjao, detta blev långt, men det var du som frågade! Smile Kunde inte besvara kortare då jag ville få fram lite om vad jag har för erfarenhet av det hela då det gäller föreningsliv i Ö-vik. Smile

Så kör ert race, jag tror som sagt stenhårt på det och ha en egen väg till framtida framgångar!
Lycka till!
/mvh

_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-03 21:29:41    Rubrik: Svara med citat

Intressant. Det är förstås en viktig poäng att våra föreningar har rätt olika förutsättningar beroende på sammansättning, inriktning och läge i landet. Ni är i en liten kommun i norr och har nästan inga under tjugo, vi är i en stor kommun i sydväst och har faktiskt rätt många i den åldersgruppen. Det är visserligen inte så jättemånga av dem som går vidare till den avancerade gruppen, men många som börjar och kör ett tag.. och sen, som ungdomen plägar, får syn på något annat, utbrister "Oooh! Shiny!", springer iväg och kommer inte tillbaks. Smile Men de hinner ju ofta ge oss både medlemsavgifter och underlag för bidragspengar innan dess..
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-03-05 19:04:37    Rubrik: Svara med citat

Jag har fått ytterligare ett svar. Detta är från Roger Vestin, ordförande och tränare i Ö-viks Ju-Jutsu klubb, samt en av de som var med och startade SVEROK för en massa år sedan. Tänkte odla den kontakten vidare och höra hur de gjorde.
Jag hade ställt samma frågor som ovan.

Citat:
för att få bidrag från kommun MÅSTE man numera vara medlem i ett godkänt riksförbund. Att vara med i ett RF innebär INTE att man inte kan söka från tex studieförbund. Det är bara att varje medlem får bara "används" i en bidragsansökan per dygn. Dvs om ni får mer från kommun kan ni faktiskt söka LOK stöd för dess medlemmar och ta studiestödspengar för de som är för gamla.
Det som är "jobbigt" med att skapa en nytt RF är att det är ett himla meck, när vi bildade SveRock tog det ca 2 år innan vi var klar med allt papperjobb och hade ca 50-100kkr i kostnader innan vi fick bidrag från SUR (statens ungdoms råd) Men det gick tillslut.
Jag tycker att ni ska skita på att gå med i Budo & Kampsport, och kan sedan (om ni fortfarande vill) parralellt bilda ett nytt RF och övergå till det när det är klart.
Titta in på öviks ljud och bild under veckan om du har tid, så kan vi ta en kaffe och prata lite mer.
/R

_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-06 19:22:46    Rubrik: Svara med citat

Jag har åxå fått napp. Jag tog mig friheten och mejlade ett antal kampidrottsklubbar som valt att ansluta sig till Aktiv Ungdom, ett förbund som samlar föreningar av ganska skiftande slag (idrott, konst, musik mm), för att se hur de resonerat.

http://aktivungdom.se/
http://aktivungdom.nu/start/

Jag mejlade Richard på http://www.falushotokan.nu/

Citat:
Hej Richard!

Mitt namn är Niklas och jag är med i en kampkonstförening som heter Göteborgs Historiska Fäktskola (www.ghfs.se). Vi tränar sk. historisk europeisk kampkonst.

Varför jag mejlar dig är för att vad jag kan se på www.aktivungdom.se och er hemsida så är er klubb anslutna till dem. Stämmer det?

Jag vill veta lite mer om hur det är för en kampkonstklubb att vara med i Aktiv Ungdom. Om ni är anslutna till dem så undrar jag varför ni valde att gå med dem? Vad ser ni för fördelar/nackdelar? Har ni erfarenhet av att vara anslutna till SB&K. Kan du jämföra?

All information om för/nackdelar med SBK och AU uppskattas.

vänliga hälsningar,
Niklas


Citat:
Hej Niklas, jag ska svara så gott jag kan:
Inga egentliga problem med att vara anslutna till AU - faktiskt trevligare personal på AU-kansliet (iaf de jag har haft att göra med).
Ekonomiskt är AU bättre: lägre medlemsavgift, samma "rättigheter" till lokalt aktivitetsstöd som RF-anslutna föreningar.

Försäkringsmässigt är det ett plus hos AU, jag har använt mig av den själv.
Det som tog längst tid var att få reda på vem jag skulle prata med, även om det inte var besvärligt, sedan gick det fort:
- Efter tre dagar (postverkets transporttid) hade jag ersättningen.
RF's (och SB&K) försäkringshandläggning tar 8-9 månader.

Både SB&K (och nu Svenska Karateförbundet) samt Aktiv Ungdom har "centrala datasystem" för medlemshandläggning.
Jag gillar ingetdera eftersom jag är "excel-frälst", AU har accepterat det.

Vi är faktiskt med i båda organisationerna - den stora massan av medlemmar, som tränar för att det är roligt, är med i AU.
De som tävlar är med i RF.
(Och detta är lätt att administrera med/ i excel)

Hoppas det räcker, återkom om ej.
/Richard

_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-07 19:04:15    Rubrik: Svara med citat

Har fått napp igen. Samma mejl som citerat ovan har jag skickat till Borås Självförsvar - Krav Maga Sverige. Deras svar:

Citat:
Hej Niklas!

Tack för ditt meddelande och ursäkta vårt lite sena svar. Ska försöka svara på dina frågor:

- Syftet till att vi är med är nog framför allt försäkringsdelen, dvs att våra elever blir försäkrade under träningen.
- Vi som klubb är inte med i SB&K, men jag tror att vårt förbund, krav Maga Sverige, är det.
- Utöver försärkingsskyddet så får man också ett visst aktivitetsbidrag för elever mellan en viss ålder. det är dock små summor.
- Som motprestation krävs hyfsat noggranna redovisningar när det gäller medlemmar och ålder, protokoll från årsmöten osv. Vi uppfattar det som väldigt seriöst.
- Vi har haft ett antal försäkringsärenden då våra elever skadat sig och det har fungerat bra varje gång.

Gå gärna med i vår grupp på Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=4784383807

Hälsningar
Pontus Rotter

Borås Självförsvar - Krav Maga Sverige
Tfn: [borttaget ur citatet]
Epost: [borttaget ur citatet]
Webb: www.sjalvforsvar.net

_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.07 sekunder att ladda.