Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Vilka typer av föreningar passar i förbundet?
Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-03-06 21:31:58    Rubrik: Svara med citat

Fast jag fattar nog inte det första citatet riktigt... Jag tror inte att någon hävdat att det löser allt. Det är därför som det också finns andra förslag kring "särskild prövning".

Jag kopplar inte alls frasen "Det är inte hur vi behandlar folk i dörren som bestämmer vad som händer när folk kommer in."

Men jag skriver absolut under på att det viktigaste är vad vi gör med de som är inne.

Det ändrar dock inte själva grundproblemet som vi diskuterar. Men vi kanske kan vända diskussionen till en mer kreativ form? Hur ska vi hantera situationen om det visar sig att HEMA blir populärt i vidare kretsar, vilket vi ju hoppas på, och ett tiotal av de totalt 50 sportfäktarklubbarna drar igång rapir- eller sabelfäktning med säg ett tiotal fäktare vardera, som mer eller mindre regelbundet tränar?

Lägg till att vi har säg ett femtiotal av alla 95.000 Sverok-medlemmar som tränar HEMA samt ett femtiotal SCA-fighters som tränar HEMA av olika skäl. Det är inga överdrivna siffror på något vis och nu är vi redan uppe i en siffra som motsvarar nästan hela HEMA-Sverige, med föreningar som i huvudsak inte fokuserar på HEMA, utan har det som en sidoaktivitet.

Ska vi kräva separat redovisning? Provmedlemskap? Fortlöpande dokumentation över verksamheten? Vem ska i praktiken hantera detta?
Eller ska vi skita helt i detta och bara låta alla som hävdar att de tränar HEMA gå med i förbundet? Det är ju enklast för alla inblandade?

Det är fullt möjligt att det finns bättre lösningar såklart, men vad?

Sen ska jag kanske förtydliga att jag redan räknar er i Mittnorr som en HEMA-klubb, vilket kanske inte har varit tydligt. Det är helt andra saker jag ser kan skapa problem.
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-07 09:45:08    Rubrik: Svara med citat

Niklas Mårdby skrev:

Det är inget problem med att skapa en extra förening. Jag är bara emot det för att det är totalt kontraproduktivt. Om jag är en ond SCAit eller genomelak sportfäktare som är ute efter att ta över Förbundet så finns det inget som hindrar mig från att starta en legitim HEMA-förening och genom det göra precis det jag vill = Kupp för att ta över Förbundet. Jag kanske inte ens är ond och har en kupp i åtanke, det räcker att jag är en person som har fler intressen än HEMA och gillar X som är närbesläktat med HEMA. Jag startar en extraförening för HEMA men det förändrar antagligen inte att jag har intressena X. Jag tränar HEMA i min sportfäktningslokal med mina sportfäktarpolare och de är med i min HEMAförening. Kommer inte vi ha åsikter som skiljer oss från de renhjärtade HEMAiterna även om vi har en egen HEMAförening och inte ingår i sportfäktarföreningen?

De får ha vilka jämrans åsikter de vill så länge som deras verksamhet är (åtminstone huvudsakligen) att syssla med HEMA enligt förbundets definition av HEMA (som är extremt öppen och tillåtande). Håller deras förening huvudsakligen på med något annat tycker jag inte det är för mycket begärt att de åtminstone skapar en HEMA-sektion inom sin förening, som sedan kan gå med i förbundet. Precis som t.ex. MnHFS. Det är mest en formalitet, men det är en viktig formalitet. Vi vill inte ha sportfäktarföreningen i förbundets lista över ingående föreningar, vi vill ha sportfäktarföreningens HEMA-sektion.

Jag begriper inte vad det är som är så komplicerat med detta. Ingen vill hindra någon från att ha åsikter, ingen vill hindra någon från att göra andra saker än HEMA vid sidan av. Det enda som har sagts är att HEMA-förbundets medlemmar bör vara folk som sysslar med HEMA, enligt förbundets definition av HEMA. Hur mycket mer självklart kan något bli?
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-03-07 09:54:06    Rubrik: Svara med citat

Okej, för att konkretisera. Det finns ett stort motstånd mot att släppa in alla. Samtidigt finns det förslag på vägar framåt. Vänligen läs hela inlägget innan ni svarar, det kommer konkreta förslag på lösningar längre ner.

HEMA-förbundet måste vara ett renodlat förbund för HEMA, inte ett förbund för SCA, HEMA, reenactment, lajv osv (oavsett risken för att dessa skulle gå med i dagsläget, ingen vet hur stor den risken är om fem år). Därför måste den verksamhet som ska vara med vara just renodlad HEMA. För att vara tydlig, för mig personligen är det högst relevant att kunna säga att HEMA-förbundet inte har något med lajv, reenactment, SCA osv att göra. Jag kan så klart inte prata för hela GHFS utan att det fattas ett styrelse- eller årsmötesbeslut, men jag törs nog ändå påstå att det inte är möjligt att kompromissa om detta. Jag har svårt att se att vi skulle gå med i ett förbund där en lajvförening, lokalförening i SCA eller liknande kan ansluta sig.

Samtidigt har det ju framkommit att klubbar som MNHFS ser problem med att starta nya föreningar för de respektive delarna av deras verksamhet. Det har lagts förslag på hur vi kan lösa detta:

1. Särskild prövning vid antagande av föreningar, samt prövotid.
2. Enkla standardstadgar för att skapa en förening, så att de som vill starta egen förening enkelt ska kunna göra det. Detta förfarande bör också uppmuntras.
3. Möjlighet för sektion att bli prövad ifall dess verksamhet, ekonomi och namn frigörs från moderföreningen. Sektionen måste ha en separat medlemsavgift. Det ska inte vara möjligt att skriva in alla moderföreningsmedlemmar gratis i sektionen för att få fler röster i förbundet. Sådana oegentligheter bör granskas av förbundets revisor och leda till omedelbar uteslutning. Den ekonomi som är sektionens ska med andra ord redovisas och användas inom sektionen.
4. En sådan sektion får inte ha fler än exempelvis 15 medlemmar, därefter måste de bilda separat förening.

Saker som kan leda till indraget medlemskap bör då rimligtvis vara:
1. Man har inga källor för sina tolkningar och bedriver därmed inte HEMA.
2. Man dränerar sektionens ekonomi till förmån för moderföreningen, det är alltså en "skalsektion."
3. Sektionens verksamhet är omöjlig att skilja från moderföreningens verksamhet, och kan antas vara en papperskonstruktion.

Jag skulle också på något vis vilja föreslå att vi formulerar stadgar på ett sådant vis att medlemföreningarnas/sektionernas verksamhet måste vara renodlat HEMA och att förbundets syfte enbart är HEMA, och att det ska vara MYCKET svårt att ändra det syftet.

Det finns säkert fler detaljer att formulera, men huvudpoängen är att förbundet är ett HEMA-förbund, inte ett allmänt historieförbund. Samtidigt lämnas öppningar för de grupper som på grund av att de bor i glesbefolkade områden har svårt att särskilja verksamheterna helt.

/Anders
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC


Senast ändrad av Anders den 2011-03-07 18:56:28, ändrad totalt 2 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-03-07 11:38:17    Rubrik: Svara med citat

Det här tycker jag är bra. Jag skulle dock vilja ha ett tillägg om att:

"En förening eller föreningsunderavdelning kan uteslutas ur förbundet om deras verksamhet bedöms motverka förbundets syften."

Syftet:
"Förbundets främsta syfte är att främja utövande, återskapande och bevarande av historiska europeiska kampkonster (HEMA), baserat på studier av historiska källor eller levande traditioner som är godkända av förbundet."

Ett uteslutandebeslut skall såklart vara fullt transparent med ordentlig motivering och om beslutet fattas av styrelsen bör en omprövning kunna krävas och denna kanske isf bör behandlas av årsmötet?

Detta ställer krav på föreningar att förhålla sig till resten av HEMA-Sveriges gemensamma uppfattning om vilken verksamhet som skall rymmas inom förbundet och gör det i klar relation till syftet med förbundet.

Sen ska man naturligtvis kunna ansöka igen senare, efter en viss tidsperiod.
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Kristian FagerströmRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 14

InläggPostat: 2011-03-07 13:08:24    Rubrik: Svara med citat

Jag har några frågor:

Vad är HEMA?
Jag vet att det refereras till definitioner som har förhandlats fram i andra trådar, men kan man få ett citat på den definitionen?

Vad är förbundets syfte?

Och vad gäller fientliga övertaganden så minskar risken i direkt proporttion till föreningens storlek.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-03-07 14:00:59    Rubrik: Svara med citat

Förbundets syfte står precis ovan:

"Förbundets främsta syfte är att främja utövande, återskapande och bevarande av historiska europeiska kampkonster (HEMA), baserat på studier av historiska källor eller levande traditioner som är godkända av förbundet."

Diskussion vad HEMA skall vara en förkortning av på svenska diskuteras. På engelska är det såklart Historical European Martial Arts, men på svenska råder det delade meningar om Martial Arts skall översättas med Kampkonst eller Kampidrott, eller om man inte alls ska bry sig om att skriva ut hela betydelsen.

Notera då att begreppet idrott i dess ursprungliga form inte bara har med sport att göra, utan avser fysisk och mental aktivitet och kommer från id=arbete och drott=kraft, styrka, uthållighet. Begreppet idrott skulle då sammanfatta kampkonst och kampsport, samt även de akademiska aspekterna. Det används så i andra sammanhang.

HEMA per definition är all kampkonst som har sitt ursprung i Europa, till skillnad från Western Martial Arts som inkluderar USA och som saknar avgränsning i tid. Genom diskussion har vi avgränsat detta fram till vid WWII där asiatisk kampkonst tar över även i Europa. Vi har dock öppnat upp för vissa i grunden utom-europeiska kampkonstformer som har fått en utpräglad europeisk särart under "historisk tid", som t.ex. Bartitsu.

Kampkonsten kan vara en levande europeisk tradition som Glima, Savate, La Canne eller Jogo do Pau, eller en död tradition som pugilism, svensk militärsabel, Liechtenauer, quarterstaff etc. I det senare fallet skall seriösa studier av litterärt källmaterial ligga till grund för verksamheten.

Det finns också möjlighet att ansöka om medlemskap om man kan påvisa att man studerar annat källmaterial som bedöms vara av likvärdig nivå, t.ex. vikingastrid, gladiatorstrid mm.

Verksamheten kan vara enbart fysisk men bör uppmuntras till att inkludera en "akademisk" del, i betydelsen studier och forskning av källmaterial.

Jag tror att detta är en hyfsad sammanfattning av var vi står. Dock bör vi inte dra igång en stor diskussion kring detta i denna tråd.

Självklart minskar riskerna för "övertagande" med förbundets storlek, men vi är inte mer än ca 230-250 personer idag om alla föreningar går med i förbundet, vilket inte är självklart. Spegla detta mot 95000 sverokare, 1500 sca-medlemmar och 4300 sportfäktare.

Och som Anders säger, så är det egentligen inte viktigt om det kan ske. Grundtanken är att det skall vara ett renodlat HEMA-förbund som skall främja HEMA och inget annat. Finns det risker för att syftet påverkas negativt så behövs mekanismer för att motverka detta.

Och det är mycket lättare att förebygga än att efterbehandla. Ingen vill egentligen att vi ska utesluta medlemmar som redan är med. Då är det bättre att reglera saker och ting i förväg så att man slipper detta i mesta möjliga mån.
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-07 14:09:38    Rubrik: Svara med citat

Kristian Fagerström skrev:
Jag har några frågor:

Vad är HEMA?
Jag vet att det refereras till definitioner som har förhandlats fram i andra trådar, men kan man få ett citat på den definitionen?

Vad är förbundets syfte?

Och vad gäller fientliga övertaganden så minskar risken i direkt proporttion till föreningens storlek.


HEMA är Historical European Martial Arts, som bekant. Definitionen av "Historisk" och "Europeisk" diskuterades lite fram och tillbaka, men i princip var väl kontentan:

Citat:
"Historisk tid" definieras som "före 1950".
"Europa" definieras som hela den europeiska kontinenten fram till Kaukasus, Bosporen och Uralbergen.

"Historisk Europeisk" åsyftar att kampkonsten utvecklats inom Europa, i historisk tid.

Vi kom också mer eller mindre överens om att det är vettigt att ha lite höjd för eventuella gränsfall, i form av tilläggen:
Citat:

Undantag kan beviljas, efter särskild prövning, för:

Kampkonst som förbundet bedömer rimligen faller under verksamhetsområdet, trots att de i någon mån faller utanför definitionen av historisk och/eller europeisk.

Kampkonst som trots utom-europeisk härkomst bedöms ha stark koppling till Europa genom att den har vidareutvecklats i Europa under tid fram till och med WWII och därigenom har utvecklat en egen europeisk särart.

Kampkonst av historiskt sett europeisk härkomst där litterärt källmaterial är begränsat, om föreningens verksamhet inbegriper teoretiskt och/eller praktiskt arbete som på annat sätt bedöms som likvärdigt med forskningsarbete inom övrig HEMA.


Syfte:
Citat:
Förbundets främsta syfte är att främja utövande, återskapande och bevarande av historiska europeiska kampkonster (HEMA), baserat på studier av historiska källor eller levande traditioner som är godkända av förbundet.

_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Kristian FagerströmRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 14

InläggPostat: 2011-03-07 14:09:38    Rubrik: Svara med citat

"Förbundets syfte står precis ovan:

"Förbundets främsta syfte är att främja utövande, återskapande och bevarande av historiska europeiska kampkonster (HEMA), baserat på studier av historiska källor eller levande traditioner som är godkända av förbundet.""

okej, tack för det jag trodde att det var så, men av dessa sju sidor så verkar det snarare var viktigt att skapa ett förbund för att exkludera så många som möjligt, vilket jag personligen inte anser var främjande, men åsikter går isär.

Vad HEMA är tycker jag absolut är en viktig fråga i en tråd som behandlar vilka som bör täckas av paraplyorganisationen.

Och vad gäller övertaganden så undrar jag litet vad det är ni fruktar att dödsmördarninjamatlagarna skall ta över?

-Edit:
Är syftet med förbundet att samla föreningar eller medlemmar förresten?
Det spelar stor roll både för främjande och stadgar.


Senast ändrad av Kristian Fagerström den 2011-03-07 14:15:17, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-07 14:13:40    Rubrik: Svara med citat

Kristian Fagerström skrev:
"Förbundets syfte står precis ovan:

"Förbundets främsta syfte är att främja utövande, återskapande och bevarande av historiska europeiska kampkonster (HEMA), baserat på studier av historiska källor eller levande traditioner som är godkända av förbundet.""
okej, tack för det jag trodde att det var så, me av dessa sju sidor så verkar det snarare var viktigt att skapa ett förbund för att exkludera så många som möjligt, vilket jag personligen inte anser var främjande, men åsikter går isär.

Vad HEMA är tycker jag absolut är en viktig fråga i en tråd som behandlar vilka som bör täckas av paraplyorganisationen.

Och vad gäller övertaganden så undrar jag litet vad det är ni fruktar att dödsmördarninjamatlagarna skall ta över?

Lustigt. Men egentligen rätt trist. Vi "fruktar" inte något. Men vad i helskotta ska de i förbundet att göra?

Om du fått uppfattningen att det gäller att exkludera så många som möjligt har jag ingen aning om vilken tråd det är du läst. Inte kan det vara den här i alla fall.

Vi vill inkludera alla som sysslar med HEMA. Typ, HEMA-förbundet, liksom. Som främjar HEMA. Och som då kanske, förslagsvis, ska ha medlemmar som sysslar med.. HEMA. Eventuellt.

Fruktansvärt exkluderande, det medges.
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-07 14:20:20    Rubrik: Svara med citat

Kristian Fagerström skrev:

Är syftet med förbundet att samla föreningar eller medlemmar förresten?
Det spelar stor roll både för främjande och stadgar.

Ett förbund är främst till för föreningar. Det har diskuterats att man kan tillåta föreningssektioner att gå med, om föreningen som helhet inte har HEMA som sin huvudsysselsättning. Det har även diskuterats att låta individer gå med i förbundet i de fall de inte hör till någon förening (de kanske bor på en väldigt liten ort), i så fall eventuellt under en "samlingsförening" som samlar dessa individuella medlemmar.

Just eftersom vi vill ha med alla som sysslar med HEMA.

Och hade du läst denna tråd ordentligt hade du redan vetat detta.
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-03-07 14:25:10    Rubrik: Svara med citat

Det är mycket som har diskuterats utöver begränsningar, Kristian. Men sådant är också viktigt. Och ingen är rädd att någon medvetet skall försöka ta över förbundet.

MEN, precis som du påpekar att risken för ett "övertagande" minskar allt eftersom förbundet växer så finns det faktiskt en risk för att renodlade HEMA-förbund snabbt hamnar i minoritet om vi får SCA, lajvare, sportfäktare och reenactors som startar underavdelningar inom sina verksamheter och går med i HEMA-förbundet, eftersom vi är så förbannat få i jämförelse idag. Det är faktiskt en reell risk som många bortser ifrån.

Om man inte har HEMA som fokus eller ens tränar HEMA för dess egen skull, utan i syfte att bli bättre i t.ex. SCA Heavy Fighting, eller bara som en kul grej för att kunna lajva litet tuffare, eller för att visa litet balla grejer på uppvisningar och man dessutom utgör en avgörande del inom HEMA-förbundet så kan det verka direkt negativt och motverka förbundets syften, dels genom att det sprids en bild av HEMA som förbundet eller de renodlade HEMA-föreningarna inte står för och dels genom att de seriösa studierna och utövandet av HEMA blir svårare för allmänhet att skilja från mindre seriösa sådana. Det kan dessutom leda till att utvecklingen av HEMA stagnerar. Allt detta är ju direkt i konflikt med HEMA-förbundets syften.

Utöver detta tillkommer, om vi har helt öppet antagande, att vem som helst kan kalla sig för HEMA och därigenom få förbundets godkännande. Då faller det på styrelsen och förbundet att i efterhand utreda föreningarnas verksamhet och vid problem utesluta föreningar. Det är betydligt mer insatskrävande och trassligt än att åtminstone i någon grad motverka sådan problematik från start.

Sådana här diskussioner är jobbiga, men vi måste diskutera ev. hot, problem och lösningar också och inte bara måla en fin liten bild av en gosig HEMA-community där allt fungerar och alla kommer överens. Redan här är vi inte överens, och då är det HEMA-folk i majoritet. Hur ska det bli om vi har lajvare, reenactors, sca, sportfäktare några MMA etc?
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2011-03-07 15:00:41    Rubrik: Svara med citat

Jag tänker att det kan vara givande att sätta ”inkluderingsdiskussionen” i perspektiv av andra verksamheter med egna förbund. Finns det exempel på Ishockeyföreningar som ibland kör lite fotboll på träningen, som anslutit sig till fotbollsförbundet? Finns det föreningar för fotboll, pingis och schack som velat ansluta sig till fotbollsförbundet? Kan en jujutsustil gå med i JUDO-förbundet?

Jag tycker att föreningar i HEMA-förbundet skall ägna sig åt HEMA inom den breda och tillåtande förbundsdefinition som diskuterats. Inkluderandet av andra verksamheter sprider kraft och pengar från HEMA till andra verksamheter. Det är något som ett HEMA-förbund rimligen är intresserat av att motverka!?

Är man av geografiska och befolkningsmässiga skäl ett gäng som kör både fotboll, matlagning och bridge i samma förening kanske man inte skall räkna med att kunna bli medlem i fotbollsförbundet. Men, tycker man att just fotbollen är särskilt roligt kan man istället göra sig omaket att bilda en separat fotbollsförening.

Bildandet av HEMA-föreningar är någonting som HEMA-förbundet rimligen torde ha intresse av att underlätta och arbeta för.

En komplikation är väl att ur ett reenactment/SCA/Lajv-perspektiv så kan HEMA betraktas som en integrerad del i verksamheten medan HEMA ur ett strikt HEMA-perspektiv exkluderar exempelvis hantverk, struthättor och teater. Och därmed INTE sagt att det i sig skulle vara någonting fel med hantverk, struthättor eller teater…

Vill man utöva HEMA som en del i reenactment/SCA/Lajv el.dyl. så är det ju inget som hindrar en. Man kan fortsätta att åka på HEMA-event och delta i ”communityt”, MEN man kanske kan leva med att inte gå med i förbundet. Är man intresserad av HEMA som en del av någonting annat (t.ex. reenactment) undrar jag varför man egentligen alls skulle vara intresserad av att gå med i HEMA-förbundet eftersom det sannolikt redan finns förbund o.dyl. som redan samlar föreningar med intresse för ”HEMA som en del av någonting annat” (tänker närmast på SCA). Var alla HEMA:iter intresserade av ”HEMA som en del av någonting annat” behövde vi ju inte bilda ett eget förbund alls utan kunde kollektivt marschera iväg till närmsta SCA-chapter!!!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-03-07 16:50:11    Rubrik: Svara med citat

Utan några som helst värderingar åt något håll. En ren fråga.

Jag har en fråga angående stödmedlemmar.
När jag tränade knattehockey var hela min familj med i föreningen, trots att de aldrig rörde puck och klubba. Deras uppgift i föreningen var snarare att bre mackor och blanda saft.

Hur löser man sådant? Är de fullvärdiga medlemmar av föreningen och således i förbundet? Min sambo är med i föreningen och har aldrig lyft ett svärd.

Sen har jag ett exempel på hur en moderklubb, på sätt som liknar förslagen ovan, har haft flera aktiviteter och varit med i flera förbund.
För att förtydliga. Likt Anders var inne på i posten ovan, så kan det nog fungera ifall de olika delarna av moderföreningen tydligt skiljer på sina aktiviteter.
Citat:
3. Möjlighet för sektion att bli prövad ifall dess verksamhet, ekonomi och namn frigörs från moderföreningen. Sektionen måste ha en separat medlemsavgift. Det ska inte vara möjligt att skriva in alla moderföreningsmedlemmar gratis i sektionen för att få fler röster i förbundet. Sådana oegentligheter bör granskas av förbundets revisor och leda till omedelbar uteslutning. Den ekonomi som är sektionens ska med andra ord redovisas och användas inom sektionen.


När jag tränade knattefotboll var jag med i en förening som hette friska viljor. Det var en fotbolls, friidrott, alpin, längdskidåkning, backhoppning, nordiskkombination och badmintonförening. (Jag kan ha glömt någon del) Sektionerna har varierat under åren, men det har varit samma basförening. Varje del av den stora föreningen var således med i respektive förbund.

Föreningen finns fortfarande kvar och de olika delarna fungerar som fristående klubbar, på liknande sätt som de som beskrivits ovan.

Ingen värdering i detta. Bara ett exempel på att det kan fungera.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs


Senast ändrad av Anders Nilsson den 2011-03-07 17:23:22, ändrad totalt 3 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-03-07 17:05:23    Rubrik: Svara med citat

Nelle.

Att vara stödmedlem i en förening är väl inga problem annat än att de inte bör räknas in som vanliga medlemmar i föreningen när man ansöker till förbundet. Ofta handlar stödmedlemmar ju bara om ett ekonomiskt stöd till en förening samt gratis arbetskraft. Min sons judoklubb har samma upplägg. Och det är mer vanligt i klubbar med uttalad familjeprofil, med barn- och ungdomsverksamhet.

En stor skillnad mot de "blandklubbar" som nämns och HEMA är att de är etablerade som idrott eller kampkonst och inte löper risk att förväxlas eller påverkas genom samverkan. Att träna fotboll lär knappast påverka alpinåkningen negativt och verksamheterna är väl separerade. Få medlemmar ägnar sig väl åt flera av idrotterna parallellt? Svenska idrottsförbundet lär heller inte ha synpunkter på en sådan förening, om den inte samtidigt har en majoritet av underavdelningar som istället fokuserar på matlagning, sömnad etc. Det är äpplen och päron här.

HEMA är redan blandkampkonst ändå, iom att det innehåller många olika europeiska kampkonster... Det lär räcka till att få alla att samsas ändå, med tanke på de skilda förutsättningarna och behoven för bartitsu, pugilism, Liechtenauerlångsvärd, brottning, sabel osv...

Fundera gärna litet över problematiken som beskrivas ovan utan att relatera det till den egna föreningen. Jag förstår era problem, men hur ser du på mina och andras farhågor?

Om vi ca 20 "rena" HEMA-utövare som deltar i diskussionen har svårt att komma överens, hur ska det bli om vi har en god andel lajvare, reenactors, sportfäktare, scaiter och andra som bara har HEMA som en sidoverksamhet och delvis har andra motiv?
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-03-07 17:48:16    Rubrik: Svara med citat

Roger N skrev:

Om vi ca 20 "rena" HEMA-utövare som deltar i diskussionen har svårt att komma överens, hur ska det bli om vi har en god andel lajvare, reenactors, sportfäktare, scaiter och andra som bara har HEMA som en sidoverksamhet och delvis har andra motiv?


Jag förstår dig, men jag har ingen bra lösning. Förslagen ovan tror jag är på rätt väg.
Det är oerhört svårt och kanske omöjligt.
Om jag är reenactor, lajvare och SCA´itvid sidan om i en annan förening, så kan jag fortfarande kliva in i en HEMA förening och sprida mina onda tankar där.
Enda skillnaden mot en blandförening är att förbundet inte vet att jag sysslar med annat.

Inget hindrar i detta nu att jag egentligen är en agent från svensk krav maga, som genom föreningen Mnhfs försöker driva förbundet i svensk krav maga´s egen riktning. Twisted Evil

Men det är jag som tur inte. Laughing

Jag är bara en fäktare som hoppas att vi alla kan ha kul tillsammans.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Nästa
Sida 7 av 9

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.08 sekunder att ladda.