Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Vad GHFS är och inte är.
Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övrigt
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-03-08 13:29:22    Rubrik: Vad GHFS är och inte är. Svara med citat

Jag tänker ta tjuren vid hornen, för det har florerat rykten, skitsnack och åsikter om GHFS som jag under åren fått ta del av, oftast i tredje hand. Samtidigt ska sägas att GHFS får mycket positiv feedback också, nästan så att man rodnar faktiskt. Men, det är lika bra att klargöra ett par saker, känn er fria att ventilera era farhågor och åsikter, så ska jag göra mitt bästa för att svara.

Målet med den här posten är att ge min syn på GHFS, eftersom jag är den ende som var med och grundade klubben som fortfarande tränar i den (övriga har flyttat, slutat osv).

Historia
GHFS startades 2003 och vi döpte oss redan i början till just GHFS. Jag hade varit i kontakt med David Lindholm som drev St Mikaels gille i Malmö en del och det dröjde inte länge innan han och Mattias hörde av sig och sa att de funderade på att byta namn till MHFS för att vi skulle visa på enighet. Mattias flyttade till Kalmar och snart fanns KHFS och därefter blev det fler hfs runt om i landet. Vi var tydliga med att det var vänskapsband, att vi inte la oss i varandras träningsmetoder. Däremot sa vi att det handlade om HEMA, inget annat.

Modernitet
När vi började var det inte alls självklart hur man skulle träna HEMA. Väldigt många, inklusive jag själv, hade sitt ursprung i diverse andra historiska grupper. För mig som hade tröttnat på det där och som tyckte att det fanns ett alldeles för stort mått av historicism som livsstil, var det självklart att HEMA måste kunna tränas som vilken annan kampidrott som helst, alltså med fokus på träning och inget annat. Det var fascinerande hur folk kunde hänga upp sig så mycket på hur stor roll hosor spelar in vid fäktning, samtidigt som man inte klarade av att göra tio armhävningar eller, och jag överdriver inte nu, kunde springa. Om man inte kan koordinerat röra armar och ben i det som vanligtvis kallas löpning, så kanske man ska fokusera på att utveckla sin fysiska kapacitet, snarare än att debattera sömnad av skor! En annan aspekt var att de allra flesta var helt vanliga, snälla nördar, och knappast några dödsmaskiner. Jag själv hade kanske lite mer erfarenhet av faktiskt våld (inte mycket, men en del), varför jag tyckte att det var lite fånigt att snacka om dödsfarliga tekniker, samtidigt som man själv aldrig ens varit i närheten av ett slagsmål. Det gäller att ha lite självinsikt liksom.

Fysisk träning
Så, det är bakgrunden till att vi fokuserade på fys, hård träning och sparring. Jag själv var knappast särskilt vältränad, så de första åren var fysträningen visserligen prio, men kanske inte superbra. Men vi sparrades mycket, testade oss fram osv och hittade på övningar. Samuel bidrog med input till fys och vi ökade successivt fysen ju mer vi lärde oss.

Det fick två effekter, de som var mest intresserade av att prata hoppade av, medan resten blev betydligt bättre fäktare. Vi hade hittat ett vinnande koncept och det bestod av två saker: vi kör allt vi har och vi utvecklar alltid vår träning.

Internationellt samarbete
Vi åkte på vårt första event redan samma år som vi bildade föreningen. Jag, Thomas Hageus och en gammal kompis till mig som heter Jan stack till Folkestone och hängde med Schola, Dave Rawlings mfl. Vi hade mer kontakt med andra föreningar utomlands än de i Sverige, och anledningen var så klart Swordforum. Det internationella samarbetena och att åka på event gjorde att vi sparrades och tränade med helt okända människor relativt ofta. Vi såg att det gav otroligt mycket och det präglade mycket av det vi gjorde.

Profilering och modell
Det var en kort summering av den tidiga historien och bakgrunden till GHFS val av profil. Vi ville skapa en förening som var stark, som hade grund i den svenska föreningsrörelsens demokratiska principer och ansvarsfördelning, som odlade duktiga fajters och där man kunde säga att man sysslar med HEMA utan att folk undrar om man lajvar.

I våra ögon har det varit positivt. Vi tror inte att det är en slump att vi är stora och att det gått bra för oss, vi ser det som en konsekvens av ett långsiktigt och medvetet arbete.

Sport eller?
Vi ser inte att vi är mer av en sportförening än andra föreningar, vi har bara en annan attityd till vikten av kläder och annat än vad somliga andra har, utifrån det som jag berättat om här. Tvärtom ser vi vår metod som ett sätt att närma oss de gamla mästarna; om livet hänger på ens kunskaper, då ser man till att bli så grym som möjligt på dem. I grunden tränar vi långsvärd direkt efter Ringecks manuskript. Vi har en metod där vi tränar metodiskt varje teknik som utgår från ett hugg, sätter ihop dem, höjer tempot, lägger till mer och mer fotarbete osv, tills vi gör samtliga tekniker i full fart i sparring. Utöver det har vi metoder för att öka uthållighet, styrka, snabbhet, explosivitet, distanskänsla osv.

Det är få utanför GHFS som har inblick i hela vår arbetsmetod, jag tror att vi ofta blir bedömda utifrån en mycket begränsad insyn i vår verksamhet. Förhoppningsvis kan vi råda bot på det i takt med att vi lyckas presentera mer och mer material. För vi har inga hemligheter, vi delar med oss av allt och har alltid gjort.

Samarbete och annat
Vi har en mycket god ekonomi som resultat av vårt arbete. Vi har använt de pengarna till att utveckla vår verksamhet, att åka på events och stödja andra föreningar med material när de startar upp. Det har byggt vänskapsband och vi har fått vänner för livet. HEMA-rörelsen består av bröder och systrar och även om vi inte alltid håller med alla, så är det ändå så.

Varför gnälls det?
Det är svårt för mig att veta vad folk egentligen tycker om oss. Men med jämna mellanrum får jag ta del av skitsnack. Aldrig direkt, om det inte är någon joppe på andra sidan jordklotet som aldrig mött oss.

Men det är ändå underligt, eller hur? En grupp som producerar bra fajters, som vill dela med sig, som arrangerar evenemang, som översätter och transkriberar, som sprider HEMA, som stöttar andra föreningar osv. Varför kasta skit liksom?

Ett tag trodde jag att det berodde på att jag var för hård i min linje och att min personlighet stod i vägen. Kanske är det så. Jag kan vara ganska envis och rak på ett sätt som en del ogillar. Men jag tror inte det är där skon klämmer. Jag tror att det i många fall helt enkelt handlar om att det är lätt att snacka skit om en grupp som är iögonfallande. Då slipper man rannsaka sig själv. Det är enkelt att säga att GHFS sysslar med sport, GHFS försöker modernisera sönder HEMA, GHFS vill att alla ska vara som dem. Det är så klart skitsnack utan koppling till det vi faktiskt gör.

Jag är änså ganska okej med det. Det är faktiskt inte något som påverkar vår dagliga verksamhet. Jag tror dock att de personer som snackar skit om oss skulle ha större nytta av att lära av oss istället. Vi försöker inte ta över HEMA i Sverige, vi försöker inte styra andra, vi försöker inte pådyvla andra vårt sätt att se på saker. Vi hoppas att andra ska se att det vi gör (och som vi långt ifrån är ensamma om) leder till positiva resultat. Och även om jag nu skriver det här massiva och tråkiga inlägget så är det faktiskt inte så att jag egentligen behöver förklara något. Med risk för att verka dryg så tycker jag att resultatet talar för sig själv. Som tur är ser fler folk det än som snackar skit, vilket jag är otroligt glad för.

/Anders

Dryg grundare, sekreterare & huvudtränare för GHFS
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Martin WallgrenRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 103
Ort: Bjästa

InläggPostat: 2011-03-08 18:15:54    Rubrik: Svara med citat

Tackar för detta Anders.

Jag vill bara passa på att säga att det finns otroligt mycket att tacka GHFS för. Det är inte en slump att vi heter *HFS många av föreningarna i Sverige. Utan GHFS attityd till övriga sveriges HEMA grupper så hade kanske många lagt av i ett kritiskt läge när ARMA Sverige kollapsade för en 6-7 år sedan.

Tack GHFS för ert jobb, bara så ni får höra det nån gång.
_________________
Swordsman, Archer and Dad
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Björn KRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 27

InläggPostat: 2011-03-08 18:44:56    Rubrik: Svara med citat

Håller helt och hållet med ovanstående talare...

Hade det inte varit för mitt besök hos er (GHFS) för en drös år sedan hade det inte funnits något MoraHFS idag...

/Björn
_________________
Långsvärd, svärd och bucklare, långbåge, messer, pålyxa, spjut, quarterstaff, rappir, sabel, dolk, ringen, bredyxa, svärd och sköld - så mycket roligt och ack så lite tid........
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-03-08 22:31:55    Rubrik: Svara med citat

Tack, vänner!
/Anders
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Thomas NyzellRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 7
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-03-09 09:43:42    Rubrik: Kan Svara med citat

Kan bara säga att GHFS har enskilt varit den största inspirationen för mig sedan jag började fäktas för ett par år sedan. Väldigt mycket utgår från GHFS som en standard för att det är just ett lyckad, framgångsrik och grym förening som arrangerar grymma events och sprider HEMA som sport.

Likväl utgår väl ibland diskussioner utifrån vad GHFS gör kontra andra föreningar, just för att GHFS är välkänt och många kan relatera till. Om det förekommer skitsnack så är det ju bara beklagligt, speciellt om man har synpunkter och inte vågar stå för dem.

Personligen kan jag bara tacka för år av inspiration, motivation och information som jag fått från er.
_________________
-------------------------------------------
Thomas Nyzell.
UHFS
-------------------------------------------
Bättre fly än illa fäkta!
Sluta springa, Börja vifta!
"Non audet stygius pluto tentare, quod audet
Effrenis monachus plenaque dolis anus"
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Martin WallgrenRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 103
Ort: Bjästa

InläggPostat: 2011-03-09 10:31:04    Rubrik: Svara med citat

HAHAHA! Jag kom just på en gammal biff med GHFS som vi i ARMA hade... Fy så kul! Den fantastiska scismen som gick mellan de som bultade på varandra med tjockisarmaboffers och de som likt engelsmännen körde viktad shinai... hahaha... tur att vi utvecklas!
_________________
Swordsman, Archer and Dad
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-09 11:01:48    Rubrik: Svara med citat

Martin Wallgren skrev:
HAHAHA! Jag kom just på en gammal biff med GHFS som vi i ARMA hade... Fy så kul! Den fantastiska scismen som gick mellan de som bultade på varandra med tjockisarmaboffers och de som likt engelsmännen körde viktad shinai... hahaha... tur att vi utvecklas!

Ja den schismen känns inte fullt så aktuell längre.. Smile
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Axel PetterssonRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 78

InläggPostat: 2011-03-09 11:33:25    Rubrik: Svara med citat

Nä, alla vet ju numera att de som kör med Pentti-wasters och Albion Meyers är riktiga krigare medan de som har Norrlandswaster och Pavel Mocs är losers.

/Axel the instigator
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-03-09 11:39:05    Rubrik: Svara med citat

Citat:
HAHAHA! Jag kom just på en gammal biff med GHFS som vi i ARMA hade... Fy så kul! Den fantastiska scismen som gick mellan de som bultade på varandra med tjockisarmaboffers och de som likt engelsmännen körde viktad shinai... hahaha... tur att vi utvecklas!


Olika åsikter är bara bra, annars så stannar vår utveckling upp.
Olika åsikter gör också att man kan se på saker (i detta fall HEMA) från olika infallsvinklar.

För oss HEMA:ister är det viktigt med olika åsikter. Likformas vi för mycket, riskerar vi att stagnera som flertalet asiatiska kampstilar gjort.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2011-03-09 11:42:49    Rubrik: Svara med citat

Citat:
Olika åsikter är bara bra, annars så stannar vår utveckling upp.
Olika åsikter gör också att man kan se på saker (i detta fall HEMA) från olika infallsvinklar.

För oss HEMA:ister är det viktigt med olika åsikter. Likformas vi för mycket, riskerar vi att stagnera som flertalet asiatiska kampstilar gjort.


Word!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Mattias LandeliusRegistreringsdatum: 16 november 2010
Inlägg: 52
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-03-09 11:57:18    Rubrik: Svara med citat

med risk för att verkar lite härmapa så håller jag helt med Martin W och bucklar-Thomas i berömmet av GHFS, som hållit fanan högt både träningsmässigt, tolkningsmässigt och manualöversättningsmässigt under många år. tack för det!

Tror som Thomas varit inne på att ni får en del törnar för att ni är HEMA sveriges stockholmare, eller storebrorsor, så att säga, störst, syns mest, hörs mest och är dessutom duktiga på vad ni gör.

klart det är upplagt för att irritera en del människor.
_________________
Mattias Landelius
UHFS
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Fredrik Egemalm
Site Admin


Registreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 79
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-03-09 12:04:23    Rubrik: Svara med citat

Axel Pettersson skrev:
Nä, alla vet ju numera att de som kör med Pentti-wasters och Albion Meyers är riktiga krigare medan de som har Norrlandswaster och Pavel Mocs är losers.

/Axel the instigator


Va faaan Axel!

Jag vet att du innerst inne e liten sugen på Norrland & Pavel!
Du kan få känna lite på dom nästa gång vi ses, jag lovar. Very Happy

För övrigt så kan jag bara stämma in i vad resten av UHFSarna redan har sagt, GHFS har varit en stor inperationskälla för oss sedan start. Very Happy Puss på er.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Martin WallgrenRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 103
Ort: Bjästa

InläggPostat: 2011-03-09 12:19:47    Rubrik: Svara med citat

Se där! Alla gillar GHFS egentligen så nu kan vi gå tillbaka till att bacha dem igen Twisted Evil Twisted Evil Laughing Laughing
_________________
Swordsman, Archer and Dad
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-03-09 12:58:33    Rubrik: Svara med citat

Martin Wallgren skrev:
Se där! Alla gillar GHFS egentligen så nu kan vi gå tillbaka till att bacha dem igen Twisted Evil Twisted Evil Laughing Laughing


Haha, ja gör det, det här börjar bli lite väl rosaskimrande Smile

Kram på er alla.
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-03-09 14:03:15    Rubrik: Svara med citat

Martin Wallgren skrev:
Se där! Alla gillar GHFS egentligen så nu kan vi gå tillbaka till att bacha dem igen Twisted Evil Twisted Evil Laughing Laughing


Djävla Ghfs... Wink Wink
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övrigt Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Sida 1 av 3

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.07 sekunder att ladda.