Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


HEMAs historia i Sverige

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-10 21:49:41    Rubrik: HEMAs historia i Sverige Svara med citat

Detta är väl inte en förbundsfråga egentligen, men det vore ändå kul att ha en sammanställning av HEMAs historia i Sverige. Det blir ju en del av Förbundets historia och framförallt ett sätt att visa på det som förenar oss: HEMA i Sverige.

Vilka föreningar var de första? Vilka events var de första? Vilka viktiga milstolpar har vår historia?
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Nils-Erik FahlvikRegistreringsdatum: 09 mars 2011
Inlägg: 21

InläggPostat: 2011-03-10 22:54:14    Rubrik: Svara med citat

Detta är så jag minns saker. Det finns säkert fakta fel och alla uttalanden om andra får tas med en nypa salt.

Jag och Hans Jörnlind satte igång våren 98. Vi hade hållit på med olika asiatiska stillar och annat i många år(Själv var jag på en av de tidigaste Krav Maka träffarna 93-94) Men båda hade lessnat ur på Nippofilin. Jag satt och slö surfade på jobbet och landade på ARMA´s sida gillade vad jag såg av de videos som JC hade lagt upp. Ett par minuter senare så hade än en gång lurat in Hans i fördärvet av en ny hobby.

Första träningen var en ren misär vi hade två skräpsvärd och då menar jag verkligen skräpsvärd som glömts kvar i en nerlagd Dojo, med dessa försökte vi patetiskt drilla. Mellan åren 98-01 skede all träning utomhus vi ville inte starta nya stora föreningar och driva dem så att vi fick pengar för att ha en lokal, det hade vi redan gjort och sånt tog bara glädjen och energi från den egna träningen. Vi kom ur en Budo kultur så träning blåmärken och smärta var en självklarhet, ibland dök lajvare och annat patrask upp för att de var intresserade men de försvann snart igen då det inte var deras tekopp att få stryk.

Hösten 2000 bilade Hans Jörnlind, Nils-Erik Fahlvik och Per-Åke Carlsson ner till Krakow för att vara med på den första Europeiska HACA(ARMA hette så på den tiden) träffen. Vi fick god kontakt med JC och började smida planer på att ha träningsläger med honom i Sverige.

Som de idioter vi var hade vi ingen riktig karta med oss, utan någon halv knepig skiss från en bok, där Lodz låg ungefär halvvägs mellan Gdansk och Krakow. I självaverket ligger Lodz rätt nära Krakow. Vi körde och körde men kom aldrig till det där djävla Lodz. Vi sov på vandrar hem, en sal med 40 andra. Hans skönhetssömn stördes av en Norsk tjackhora vilket resulterade i att han for ut i långa triader mot sälmördaren. Vi fäktades en del också och beslöt oss för att bilda den första Europeiska HACA föreningen när vi kom hem, HACA FALUN. David Lindholm var redan HACA medlem och hade varit det så länge jag minns, men föreningen i Malmö var aldrig HACA ansluten. Jag har aldrig frågat honom (David) men jag tror att han/dom började före oss. Det fanns andra på den tiden med antingen var de inte så aktiva eller så hade de inte martial intent så vi märkte inte så mycket av dem.

Med tiden började vi få ordning på saker och ting, folk anslöt sig och tränade med oss vi fick kontakt med andra fäktare i Sveriges, främst genom Björns svärdssida. Björn Hellquist och David Lindholm anordnade det första träningslägret våren 2001 i Bollerup Jörg Bellinghausen var inbjuden instruktör. Resan dit och hem gjorde jag till stora delar med Peter Johnsson, som på den tiden inte var särskild känd.

Någonstans i den här vevan så smittar vår entusiasm av sig på en budo klubb i Stockholm som allt mer började köra Europeiskt, vi åker ner flera gånger och håller träningsläger och åker med dessa 08 till Bob Sharons träningsläger om Fiori som hölls inne på Akershus i Oslo på hösten 2001. Vi fick inte sova på borgen för någon hade kört in flygplan i tvilling tornen två veckor innan, så alla var lite stissiga, men det ordnades sovplats på en minröjare i hamnen.

Jag får fortsätta från 2002 vid senare tillfälle
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2011-03-11 10:22:43    Rubrik: Svara med citat

Kul att höra om historien! Vill bara nämna att jag minns en artikel i en "Svenska Fighter" från 80-talet nån gång där Glima-Lars skrev om Talhoffer m.fl. Jag minns "posar-bilderna" till artikeln men jag vet inte om de innebär att Glima-Lars faktiskt höll på med HEMA redan då eller om det bara posades för artikeln. Kanske nån som kan fråga karln?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-03-11 13:56:21    Rubrik: Svara med citat

Jag var med i SCA -94, men la ner det. Där träffade jag Linus Österberg Nilsson som startade en fäktgrupp i Göteborg som hette Jeu de salle. Gruppen fanns mellan -94 och -96. Vi utgick från ett häfte som Linus satt ihop och det innehöll gamla fäktbilder. Jag frågade honom med anledning av den här tråden vad det var vi studerade och han sa att det var SCA-fäktning, baserat på hans bakgrund inom klassisk fäktning och inspirerat av Capo Ferro, Saviolo och Agrippa. Han ska också ge mig ett nytt exemplar av det där gamla häftet, så nu ska jag få reda på vad vi faktiskt hade för material.

Vi tränade i alla fall med modern fäktutrustning och det hela var på många sätt ganska likt vad jag minns från sportfäktningen i tidiga tonår. Fast vi körde också med dolk, mantel, parad med hand osv. Och jävlars vad vi tränade benmuskler och fotarbete. Linus har faktiskt ett par bilder på den där gruppen på Fejjan, fast jag är inte med tyvärr. Eller kanske tur, jag såg nog ut som en ordentlig fåntratt kan jag tänka.

För egen del dröjde det innan jag kom i kontakt med HEMA igen. Jag läste på Björns svärdssida om att det hållits fäktläger i Krakow osv, men visste aldrig något i förväg, så jag hade ingen möjlighet att hänga med. Jag laddade ner det som fanns och viftade med kvastskaft och linjal hemma (linjalen använde jag för att inte slå i taket).

Till slut satte jag i alla fall upp mitt namn på Björns svärdssida och vårvintern 2003 ringde Thomas Haegeus och undrade varför i helvete jag inte startat en grupp redan, det fanns ju faktiskt fyra pers i Västra Götaland som skrivit upp sig på listan. Då var Björn själv inräknad och han bodde i Skara Smile Thomas hade varit på de numer mytiska lägren, så han var ju typ hur grym som helst Smile

Edit: Har nu fått lite mer info och datum, så jag la in dem.
/Anders
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC


Senast ändrad av Anders den 2011-03-16 20:04:34, ändrad totalt 2 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-11 17:19:16    Rubrik: Svara med citat

Skriv mer! Detta är guld och skitkul att läsa Very Happy. Det som förenar oss stärker oss och gör att fler föreningar i framtiden kommer våga ansluta sig.

Anders har du kvar ngt dokument från när GÖHFS bildades? Första årsmötet? Har ni andra föreningar det? St Ms gille var ju före Gbg och de måste väl ha ngt?
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Martin WallgrenRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 103
Ort: Bjästa

InläggPostat: 2011-03-11 17:36:31    Rubrik: Svara med citat

Jag gick med i ARMA Gimo efter att ha blivit tillfrågad av min gamle bandkompis och Rollspelspolare Joachim Nilsson på vintern 2003. Jag hade dock boffrat runt lite tidigare och hade då 2:a kuy i Muso Shinden Ryo Iaido.

Vi tränade tillsammans i 2 år och sedan flyttade jag till Östersund. När jag kom in i ARMA så lärde jag känna Hans, Björn Sollander, Mika och Nikke. Vi hade flera bra träffar och samarbete med ARMA grupperna i USA dock så föll komunikationerna med ledningen för ARMA US samman och vi blev liksom Ronin här i Sverige. I samband med att jag fick igång en grupp i Östersund men sedan flyttade vidare till Ö-vik så bytte vi namn efter konsultation med Anders och Kompani till Mittnorrlands HFS. Sen ha det nött på.

Nelle kan beskriva MnHFS födelse...
_________________
Swordsman, Archer and Dad
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-03-11 17:37:07    Rubrik: Svara med citat

Jag har kvar det mesta och en hel del ligger nog på hemsidan om du kollar under förening.
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-03-11 18:21:48    Rubrik: Svara med citat

Hehehe
Skojig tråd. Vore roligt ifall alla föreningar fyllde på.

Mnhfs började egentligen när jag bodde i Jönköping 2005. Jag sprang på en bekant som sade sig träna historisk stridskonst. Eftersom jag har tränat kamp i olika former sedan mellanstadiet så hakade jag på.
Det visade sig att det var en reenactmentgrupp som fuskade lite med manualer vid sidan om.
Jag införskaffade mig JC´s medieval combat och Windsors Swordsmans companion och började läsa och träna.
Efter ett år i Jönköping flyttade jag upp till min gamla hemstad Ö-vik. Jag bildade en förening och började träna.
Vid det här laget visste vi inte vad HEMA var. Vi läste de manualer vi hittade och blandade det vi hittade i manualerna med reenactment. Vårt mål var hela tiden att lära oss medeltida fäktning.
En dag kom en medlem till mig och sa att han hade träffat en mysko person. Han hade varit och köpt tyg i Bjästa och där träffat någon sorts romare som gillade att fäktas.
Jag ringde upp denne man, som visade sig vara en lång gråhårig Roslagsbo.

Martin introducerade oss till HEMA världen, vilken vi hade snokat på utan att ens veta om att den fanns.
Så på den vägen är det. Vi har kvar vårt nyfikna sökande, så vi experiementerar fortfarande runt olika vapen, källor, dräkter och rustningar.
Första tiden så träffades vi mest och tolkade text och experiementerade. Ju fler medlemmar vi har fått, desto mer har vår tid lagts på rena träningar av det som Martin och jag har tolkat fram.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Mattias LandeliusRegistreringsdatum: 16 november 2010
Inlägg: 52
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-03-12 16:08:03    Rubrik: Svara med citat

mycket rolig läsning Smile

Jag hoppas Mika kan fylla i gamla Östra Aros Svärdsmäns historia.

Jag kom in i verksamheten 2005 som otränad historienörd som levde på kladdkaka och öl med noll kampsportserfarenhet. Själv hade jag sett mystiska reklamposters sitta uppe på stan och hängde sedan på en grupp andra arkeologer som fått för sig att testa på något som hette HEMA. Tränare var Björn Sollander & Micke Tagai och vi körde mest långsvärd, messer och dolk. Teknik var i fokus och sparring förekom inte så ofta. Först var vi ARMAiter men när det sket sig så fortsatte verksamheten ändå som vanligt.

Sedan flöt det på med nya tränare bl.a. Marcus Agåker, Johan Rydstedt, Fanny Larsson och tillslut också jag, tills 2008 då Björn helt försvann ur verksamheten och vi bestämde oss för att starta på ny kula som Uppsala Historiska Fäktskola.

Då gick föreningen lite på knäna men nu har vi vuxit igen och frodas. Först var det jag och herr CEK som tolkade och höll i långsvärdet respektive brottningen. När Mika återvände till Uppsala från sina korståg i Väst(erås) vart cirkeln liksom sluten och blåmärkena efter sparringsessionerna blir allt fler Wink
_________________
Mattias Landelius
UHFS
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 77
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-03-12 17:21:40    Rubrik: Svara med citat

Jag fick gräva lite i gamla dokument och forumsmail för att hitta årtal och sånt.

Började som så många andra med asiatiska kampsporter (judo, kung-fu och kickboxning) som jag tränade och tävlade i under 15 år eller något sådant. Sedan var jag med i SCA i några år men tyckte väl egentligen inte det var något för mig.

Hösten 2001 fick jag kontakt med en mystisk snubbe som kallade sig Herr Nils på ett rollspelsforum. Vi diskuterade strid med två vapen i en tråd och hade en del olika tolkningar. Snubben visade sig vara Nils-Erik Fahlvik och han bjöd in mig till ett träningsläger i Uppsala i december 2001 (enligt ett pm som jag hittade, men jag är lite osäker på om det verkligen blev av just då). Jag gick på lägret och där träffade jag även fler ARMA-medlemmar (bl.a. Hans Jörnlind) och flera intresserade Uppsalabor. Hade turen att träna med en trevlig kille vid namn Björn Sollander. Möjligheten att starta en förening diskuterades men eftersom jag skulle flytta till Köpenhamn så var jag inte så intresserad.

Våren 2002 så bodde jag i Köpenhamn men hade lägenheten kvar i Uppsala. Bestämde mig också då för att inte förlänga jobbet i Köpenhamn utan att flytta tillbaka i juli (klokt beslut, företaget gick i konkurs strax efteråt). Direkt när jag flyttade tillbaka så sprang jag på Björn på stan och vi bestämde oss på stående fot att sätta igång och träna.

I början tränade vi utomhus (bredvid ett lag som tränade amerikanskt fotboll). Men redan till hösten så hade vi bokat två tider i veckan i gymnastiksal och startat Östra Aros Svärdsmän. Vi fick hjälp av ARMA killarna i både Falun och Stockholm. När sedan JC kom över och höll sina träningsläger (det blev 2) så var vi på plats och i den vevan gick vi också med i ARMA och bildade ARMA Uppsala (men föreningen hette fortfarande Östra Aros Svärdsmän). Uppsala-gruppen växte sig riktigt stor med tiden, tror vi toppade på runt 50 medlemmar vilket var för mycket för oss. Träningen var teknikbetonad även om sparring förekom.

Hösten 2004 flyttade jag sedan till Västerås för att jobba med friskvård. Jag hade redan tidigare kommit i kontakt med några killar som var intresserade av att fäktas och varit över ett par gånger för att sätta igång dom. När jag flyttade så satte jag genast ihop Västra Aros Svärdsmän och ARMA Västerås. Västeråsgruppen var för min del roligare än Uppsala hade varit. Vi var ett mindre gäng, men vi hade bättre sammanhållning, bättre utrustning, hårdare träning, mycket mer sparring och mycket bättre kontinuitet (i Uppsala kom och gick folk hela tiden vilket gjorde att vi inte riktigt kom vidare kändes det som). I Västerås så försökte vi aldrig att värva särskilt mycket folk utan bara att se till att vi behöll de vi hade (vi var max 10 pers i föreningen). I Västerås tränade vi utomhus en gång i veckan och inomhus två gånger. Det är en upplevelse att fäktas i -10 grader och i knädjup snö!

När ARMA Sverige föll ihop så diskuterade vi att starta upp något nytt. Vi började någon union tillsammans med Uppsala men vi orkade i praktiken inte driva det. När jag sedan kom i kontakt med GHFS på Swordfish så ändrade vi i stället namn till VHFS.

Hösten 2009 flyttade jag tillbaka till Uppsala. Då föll VHFS ihop (nackdelen med en liten förening). Tack och lov så har de dock kommit igång igen och jag kommer att försöka hjälpa dom om de så vill.

När jag flyttade till Uppsala så gick jag så klart tillbaka till fäktskolan som nu bytt namn till UHFS och hade för mig helt nya medlemmar. Helt ärligt så blev jag besviken när jag kom dit. Det fanns knappt någon sparring att tala om och det lilla som fanns var med shinaier. Uppsala-gruppen kändes också isolerad från omvärlden även om ett par personer hade dykt upp på något Swordfish. Många gamla felaktiga tolkningar som jag och Björn gett upphov till i forntiden levde kvar.

Men det fanns en stark vilja att utvecklas, pröva på nya metoder och att knyta kontakter med resten av HEMA-Sverige. Numera så ser jag dagens UHFS som helt överlägset det gamla Östra Aros Svärdsmän. Det som framför allt gör den stora skillnaden är kontinuiteten som helt saknades i den gamla gruppen. Nu är det ju ingen som slutar och jag tror det beror på en mycket bättre sammanhållning men även på en högre medelålder.

PS. Ett stort tack till Nils-Erik för att han räckte ut en hjälpande hand till en jobbig typ på ett rollspelsforum. Det är tack vare Nicke som jag hittade HEMA vilket blivit en mycket viktig komponent i mitt liv.
_________________
UHFS - Instruktör, fäktare, gnällspik och 50% ond
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Thomas HagaeusRegistreringsdatum: 20 december 2010
Inlägg: 6

InläggPostat: 2011-03-17 23:21:16    Rubrik: Svara med citat

Jag hade börjat träna härkamp med Elvegrimarna under första gången jag bodde i Göteborg, samt även lite escrima. Detta var under 1900-talets sista skälvande år.

Med några därifrån åkte jag på det förut nämnda seminariet med Jörg i Bollerup. Sommaren efter på medeltidsveckan tror jag det var som jag entusiastiskt diskuterade HEMA (som det inte hette då) med Mikael Tagai som då sysslade med asiatiskt men blev väldigt intresserad. Sedan bar det av till Bob Charron i Akershus samt även Dave Rawlings i Akershus. Jag bodde då i Mariestad och försökte starta en förening där men intresset var svalt och jag var upptagen med studier så det blev inte mer än kanske 10-15 träningar. Detta var 2001-2002.

Sedan flyttade jag till Göteborg igen och var som sagt skeptisk till att Anders inte redan dragit igång något. De var nog två tre stycken i staden som anmält intresse. Jag tvivlade på hur engagerad han var egentligen men när jag fick reda på att han haft en bruten handled så var det väl en bra ursäkt (han visade sig ju vara ganska engagerad). Under ett år försökte jag vidarebefodra mina förvärvade kunskaper i en enda röra tills Samuel kom och tyckte vi var oorganiserade. Vi skärpte oss, jag flyttade och Anders tog över träningen.

Jag flyttade till Kalmar (2004 tror jag) och försökte organisera de intresserade där men hade inte tid osv. Det förekom sporadisk träning men ingen hade tidigare erfarenhet.

Återvände till Göteborg några månader och sedan till Öland. Då hade Mattias från Malmö flyttat till Kalmar så vi drog tillsammans med Linus igång träningen där 2005 (kanske). Efter tre månader flyttade jag till Transsylvanien.

2007 köpte jag hus i Enhörna och något år senare var EHFS igång.

Det är vad jag minns nu. Fyller på mer om jag glömt något.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Martin WallgrenRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 103
Ort: Bjästa

InläggPostat: 2011-03-17 23:48:20    Rubrik: Svara med citat

Haha! M. Tagai denna grå eminens... Han graderade mig i Iaido den filuren.
_________________
Swordsman, Archer and Dad
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.07 sekunder att ladda.