Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Tränar vi med för korta vapen?
Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Långsvärd
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2012-02-17 09:46:46    Rubrik: Re: Herr Thomas Hageus ! Svara med citat

Eric H.v.S skrev:
Ursäkta mig för min påflugenhet, men jag tror nog att Långsvärd blir på Tyska; Longschwert, (sammansatt och utan es, är det rätta. Annars bliver det lite konstig grammatik.

Longschwert, (wie ish schon sagte).

Aufrichtig
Eric H.v.S

Du menar förmodligen "ich", inte "ish", och som redan påpekats heter det varken nu eller då "long" på tyska, utan "lang".

"Langes Schwert" är korrekt både modern och medeltida tyska och betyder "långt svärd". Det heter "langes" eftersom "Schwert" är neutrum. Det är motsatsen till "konstig grammatik", det är helt korrekt grammatik.

"Langschwert" är helt ok på modern tyska, men det skulle nog fått folk att höja lite på ögonbrynen på 1400-talet (men de skulle fattat vad du menade). "Longschwert" skulle få folk både nu och då att skratta eller fnysa åt din okunnighet (alternativt din bondska dialekt).

"Wie ich schon sagte" låter också underligt och "svyskt". "Als ich schon gesagt/erzählt habe" vore bättre.

Att avsluta ett brev eller inlägg med "Aufrichtig" låter ganska underligt på tyska. Antar att du direktöversätter "Sincerely", vilket är helt ok som avslutningsfras på engelska.

Sen kan jag också i all välmening påpeka att man på svenska inte skriver vare sig ordet "långsvärd" eller "tyska" med versal begynnelsebokstav mitt i meningar. Ditt användande av semikolon där det vore mer korrekt med ett kolon eller inget skiljetecken alls är också lite märkligt.
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2012-02-17 12:10:56    Rubrik: Re: " recte tandem longo hospitis " ("Långsvä Svara med citat

Eric H.v.S skrev:
An salutatus adolescens !

"Eller hälsade den unge mannen"? Märklig inledning.. kanske menade du "Ad", inte "An"? "An" betyder "eller". "Salutatus" är perfektform, vilket verkar märkligt här. "Ad salutatis adolescens" vore nog bättre (inte helt säker på böjningen av salutato) skulle kunna tolkas som "Hälsning till de unga" vilket onekligen skulle passa bättre. Men mitt latin är inget vidare. Å andra sidan försöker jag just därför heller inte använda det i kommunikation med andra. Det vore ju lite pinsamt.
Eric H.v.S skrev:

Jag bliver en aningen förvånad över denna diskuss å denna fråga ?

"Diskuss" har vad jag vet aldrig använts i svenska. Det heter "diskussion" eller "diskurs". "Å" kan heller inte användas efter dessa ord. Man har en diskussion eller diskurs "om" eller "rörande" eller möjligen (fast bara efter diskurs) "i" ett ämne, inte "å" (äldre form av på) ett ämne.
Eric H.v.S skrev:

Detta är ju det första man får lära sig såsom adept uti militaris artis.

Nå då detta tycks vara Er en stötesten skall jag överbringa reda i saken.

"Bringa" reda kan du (Kanske? Tycker dock inte det verkar så) göra. "Överbringa" reda är inte en vettig sammansättning.
Eric H.v.S skrev:

redan som ung fick jag mig detta lära hemma hos fabror Carl och Tante

"Fick jag lära mig detta" heter det. "Fick jag mig detta lära" skulle kanske en tysk som inte helt lärt sig svenska säga. Ordföljd med verbet sist är fel i den stil du misslyckat försöker imitera.
Eric H.v.S skrev:

Greta på ett fidekomiss inte långt från Söderköping. Ett långsvärd sade

Det heter "fideikommiss".
Eric H.v.S skrev:

han, (vid ett besök av en fäktmästare från utlandet som beundrade farbror Carls svärdssamlingar) skola ha en längd vilken äro

Argh argh argh. För in i hela helsefyr: "Äro" och "skola" är PLURALFORMER. Du borde skriva "skall" och "är" här.
Eric H.v.S skrev:

kroppsanpassad. Då alla klingvapen äro kroppsegna dvs. skall

Om du nu vill skriva "äro" (vilket faktiskt är helt korrekt här), kan du inte i samma mening skriva "skall" där det borde stå "skola". Antingen använder man de gamla formerna, och då gör man det konsekvent, korrekt och fullt ut, eller också borde man låta bli dem.

Sedan betyder inte "kroppsegen" det du verkar tro; det är ett ord som används om substanser som kroppen själv kan tillverka och naturligt förekommer i kroppen. Se "kroppseget endorfin" och liknande. Det är ett nytt ord som inte förekom i gammal svenska.
Eric H.v.S skrev:

harmonisera med den egna anatomin (anatomien sade man förr), skall ett långsvärd vara med "pommeln i armhålan, med armen fälld ligga i högsta vecket och nå ned exakt nedanför fotens ledknöl med spetsen, dvs ca. 3 fingrar ovan marken. Foten skall vara utan sko då man mäter.

Likaså skall icke "rapierdolken" vara längre än man hålla den i handen mot sitt armeck ovanpå sin underarm i vinkel, minst 2 fingrar från bicepsmuskeln. Annars gör du dig illa lille vän, sade farbror Carl.
Ja tänk vad tiden går detta är nu ca. 50 år sedan och numera återfinnes inte värnplikten där man kunde på sin fritid få öva med svärd, sabel, florett eller värja/rapier/dolk och annat förkovrande. Ur led är tiden

Militären har väl inte haft någon egen fäktundervisning i de faktiska militära stilarna på betydligt längre än så. Sedan början av 1900-talet har man så vitt jag vet kört med ren sportfäktning, och det kan du fortfarande träna på din fritid om du vill, och om du gör frivillig värnplikt kan du träna det genom Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet. Med "svärd" vet jag inte vad du menar. Svenska armén har vad jag vet inte på de senaste hundratal åren haft undervisning i något annat än sabel /pallasch och värja/florett.
Eric H.v.S skrev:

Nå jag är ingen stor mästare utav "longa militae belli" men viss grundkunskap minns den gamla gubben i alla fall.

"Lång militärt krigs"? Vet inte vad du ville ha fram här men tvivlar på att det där är korrekt latin för något alls..
Eric H.v.S skrev:

Men som sagt där har ni det klassiska måtttagandet av långsvärdet, men

Enligt vilket manuskript/vilken tradition skulle detta vara, om vi nu bortser från alla dumheter?

Det finns (vad jag vet) ytterst få klassiska referenser till den "korrekta" längden. Filippo Vadi är en av dessa få, och han säger helt enkelt att långsvärdet skall nå upp till armhålan. Inget om fotknölar.

George Silver tycker att klingan på det perfekta långsvärdet skall vara lika långt som på det enhandade svärdet, bara med ett längre grepp. Detta ger ett MYCKET kortare långsvärd än Vadis.

Tittar man på illustrationer i olika fäktmanualer kan man se stora skillnader i svärdslängd i förhållande till kroppslängd. Peter Falkner visar oerhört mycket kortare långsvärd än Goliaths massiva bestar.

Att påstå att det finns ETT "klassiskt" sätt att mäta upp hur långt långsvärdet skall vara är med andra ord enbart fånigt.

Man kan möjligen prata om vilken längd en viss mästare verkar ha gillat, i den mån man kan utläsa detta ur illustrationer, teknikval och (i Vadis och Silvers fall) vad de faktiskt skriver.
Eric H.v.S skrev:
visst finnes avvikelser. Det finnes alltid de som skall gå i excess men detta är en anomali i sammanhanget.

Med vänliga hälsningar
Eric H.v.S

Ett råd i all välmening: försök inte skriva i gammal stil om du inte faktiskt kan behärska grammatiken. Det ser bara obildat och fånigt ut.

Inläggstiteln, förresten.. "recte tandem longo hospitis"? "Rakt till slut en lång värd" får jag det till med mina begränsade latinkunskaper och lite tittande i lexikon.. Vad ville du säga?
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
StåhlbergRegistreringsdatum: 15 november 2010
Inlägg: 49
Ort: Örebro

InläggPostat: 2012-02-19 23:06:34    Rubrik: Svara med citat

Du är en stygg, stygg man, Andreas. I like it!
/Andreas
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
S ERegistreringsdatum: 15 december 2011
Inlägg: 3

InläggPostat: 2012-03-07 23:31:17    Rubrik: Svara med citat

Tog bort mitt ursprungsinlägg som var lite onyanserat.


Senast ändrad av S E den 2012-03-08 00:01:57, ändrad totalt 2 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2012-03-07 23:37:17    Rubrik: Svara med citat

Å andra sidan var det rätt många som lät bli att svara, precis så som du vill. Kanske bör det överväga i ditt beslut istället?

Hårt att döma hela HEMA-communityn efter ett par personers inlägg, oavsett vad man tycker om vad de säger och hur de gör det, kan jag tycka. Precis lika illa som det du hävdar att de gör, faktiskt.

Sen undrar nog fler över vad syftet är med posterna från Eric H.v.S.

Syftet med forumet är att diskutera saker och ting seriöst. Inte att plojja omkring med påhittade personligheter. Det kan vi isf ha ett specifikt underforum för.
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
S ERegistreringsdatum: 15 december 2011
Inlägg: 3

InläggPostat: 2012-03-07 23:56:46    Rubrik: Svara med citat

Ok, du har rätt Roger, det var lite hårt av mig. Jag nyanserar min kritik om att det var ett onödigt inlägg och ställer mig lite frågande till det. Jag menar inte att dra alla HEMAiter över en kam, fel av mig.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2012-03-08 00:02:38    Rubrik: Svara med citat

Låter bra. Jag tror att flera har känt sig provocerade av Erics inlägg som ofta har varit omfattande och invecklade men med rätt litet substans vad gäller att tillföra något annat än litet humoristiska klurigheter.

Det senare kan ju vara ok på rätt plats, men de har flera gånger hamnat i rätt seriösa diskussioner vilket är störande.

Själv tycker jag att en del har varit underhållande i ett annars ganska slött forum, men som sagt; var sak på sin plats är bäst. Smile
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2012-03-08 00:02:46    Rubrik: Svara med citat

Vafasen, nu när jag formulerat klart så fint så är jag typ trea på bollen! Smile Detta var i alla fall vad jag önskade säga:

Jag vill, liksom Roger, också gärna påpeka att av forumets idag 94 medlemmar så är det alltså 1-2 som i din mening uttryckt sig ”drygt”. Du har naturligtvis vilken uppfattning du vill men jag tycker att det kunde vara hyggligt om du inte i och med detta väljer att dra alla HEMA-utövare över en kam! Vi som utövar HEMA är ju ungefär som folk är mest – jädrigt olika!

Att 92-93 av forumets 94 medlemmar INTE skriver dryga svar på oortodoxa foruminlägg innebär inte att de står bakom vare sig det ena eller andra inlägget. Istället skulle jag tro att det i huvudsak handlar om att de hellre lägger sin energi på att utöva HEMA än att slåss på Internetforum! Jättetråkigt om du via detta forum fått ett dåligt intryck av oss som utövar HEMA, men jag tror att det vore sjysstast både mot oss och dig själv om du kom förbi någon av våra klubbar och såg vilka vi faktiskt är för ena. Vi är väl som vilka föreningar av människor som helst och har plats för var och en som vill ha kul i goda vänners lag, oortodoxa som dryga! Välkommen!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2012-03-08 00:03:43    Rubrik: Svara med citat

Edit: FYRA på bollen...
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2012-03-08 00:05:41    Rubrik: Svara med citat

Why, Stigot, Why!!! När du tog bort ditt inlägg blev ju allt jag skrivit hellt meningslöst!!! Very Happy Nej, nu går jag och lägger mig, God natt!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
S ERegistreringsdatum: 15 december 2011
Inlägg: 3

InläggPostat: 2012-03-08 00:13:10    Rubrik: Svara med citat

CEK för att Roger hade rätt på flera punkter. Förövrigt fick du mig att skratta högt! Ledsen att jag sabbade ditt inlägg! Men ändå så blir det sayonora från forumet. Jag lägger energin på min Rapirfäktning och HF(SCA) från och med nu. Skall bara hitta hur jag avreggar mig härifrån.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Långsvärd Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4
Sida 4 av 4

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.1 sekunder att ladda.