Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


HEMA´s två stödben, förbundstankar

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-09-23 13:19:06    Rubrik: HEMA´s två stödben, förbundstankar Svara med citat

Tjena gänget.

Jag tänkte slänga ut en tanke jag har fått, och se vad ni kan tycka om den.

Jag läste följande i Fighter 8/2010, ett nummer jag hoppas alla äger...

Jag citerar

"Det står klart för mig att det finns en del problem med formuleringar inom kampkonstens/kampsportens värld. Själv utövar jag wushu och studerar det på en högre akademisk nivå i Kina med mål att ta en dr degree inom detta område. Då jag har använt 240 veckor studiestöd via CSN så måste jag söka stipendium för att kunna fortsätta min utbildning och det var då jag stötte på detta problem (Ja det är ett problem).
Det handlar om en enkel formulering, kampsport eller kampkonst. Dom nordiska länderna är bland dom som endast lägger betoningen på sport/idrott istället för konst, engelska heter det martialarts och på kinesiska Wushu (Shu betyder konst på kinesiska).
Varför har detta betydelse då? Det har en enorm betydelse vid stipendium ansökningar och bidragsansökningar. Ironiska nog har England det motsatta problemet, där ser man kampkonst och wushu som konst och inte idrott när man söker bidrag och i Sverige ser man det som idrott och inte konst i dom flesta fall. Detta beror självklart på bristande kunskap inom området. Visst finns det kampsporter som lägger tyngden på just idrott/sport och med all förståelse men i ett flertal fall finns det kampsport/konst som har andra aspekter att ta hänsyn till.
I Wushu har man t.ex. dans (dragon dance och lion dance), teater (jingju, peking opera), shufa (kalligrafi) för att inte prata om filmindustrin som just använder wushu flitigt med namn som Jet Li, Bruce Lee, Jackie Cha, alla dessa aspekter anses som konst. Wusha har ju även aspekter av religion och kinesisk medicin samt att wushu är ett kulturarv enligt kinesiska regeringen. Därav har wushu många andra aspekter att utveckla sig inom förutom den idrottsliga (modern wushu är en väldigt ny aspekt).
Det kan ifrågasättas om just wushu är kultur, konst eller idrott? Det är alla tre delar. Det är i likhet med dans där det även finns tävlingsformer, därför är även dans en idrott men samtidigt en konstfrom, dansen likson wushu har väldigt många kulturella och historiska aspekter att ta hänsyn till.
I mitt fall är det en konst jag utövar samt att jag är akademiker och idrottsman, istället för paljett och duk för att uttrycka min konstfrom använder jag kropp och sinne med en mängd olika områden att utveckla mig inom min idrott och konstart. Därför är det viktigt att spegla samtliga aspekter på ett genuint och riktigt sätt.
Min mening är att det finns kampsport och det finns kampkonst samt arter som är både sport och konst. Svenska budoförbundet har en hel del att arbeta kvar enligt mig för att öka förståelsen för dom olika arterna och sporterna, förståelsen är fortfarande bristande i Sverige. Går man till wuguan eller dojon tre gånger i veckan och tränar uppstår nog sällan dessa problem men ska man söka stöd för sin fortbildning så stöter man på motgångar som grundar sig i okunskap och oförståelse.
Min förhoppning är att man kanske kan dela in arterna i olika fack där det klart och tydligt framgår samtliga aspekter av arterna eller döpa om förbundet till Svenska kampsport och kampkonstförbundet för att klargöra att det är både konst och idrott. Just nu är det en gråzon mellan konst och idrott vilket inte är bra eller rättvist mot oss utövare."

Konstig meningsbyggnad till trots så finner jag artikeln intressant för oss.
Det som är relevant för oss är att artikel belyser ett typisk problem inom svenska byråkrati. Man blir placerad som antingen eller, det finns inte plats för gråzoner.

Jag brukar säga att HEMA står på två ben, dels ett akademiskt ben, i form av studierna av manualerna, dels ett idrottsligt ben, i form av det fysiska utövandet.

Bägge benen behövs för att det skall bli HEMA. Är man bara akademiker, riskerar man att bli en skrivbordsfäktande internetriddare. Jag tror att vi är flera som har träffat på dem.

Är man bara idrottare, ja, vad ska man träna? Det vi tränar finns i manualerna. Lutar man sig inte mot manualer, då hittar man på och då blir det inte HEMA.

Bägge delar behövs och jag tror att alla här kan skriva under på det.

Problemet som belyses i artikeln är att i Sverige blir man lätt lagd i ett fack. Man kan antingen vara en idrottsrörelse eller en akademisk rörelse.

Om jag tar Mnhfs som exempel. Vi klassas som en kulturförening i dagsläget. Vi får således bidrag framförallt för våra manualstudier, och det sätt vi tränar dem. Vilket känns sjyst och bra. Dock så kan vi inte få lokalbidrag, eftersom vi inte är en idrottsförening. Skulle vi vara en idrottsförening så skulle vi å dessa bidrag, men missa de andra bidragen.

Det finns en lösning på detta som faktiskt har stirrat mig rätt i ansiktet. Det var Mika som kom på den, och det är sektionsmodellen.
Om vi i Mhfs splittar vår förening i två delar, en akademisk manualläsar del, och en idrottsdel, på pappret två skilda föreningar, men i realiteten samma, då hade vi haft tillgång till alla bidragen.

Jag klurar på om förbundet bör vara utformat på samma sätt.

HEMAförbundet som ett paraply.
Under det finns en akademidel knuten till universitet och högskolor. En del som jobbar med forskningen.

En idrottsdel som är knuten till budoförbundet och jobbar med idrotts och tävlingsdelen.

På så vis så kan vi få med bägge delarna, utan att fastna i byråkratiska fack.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-10-21 13:23:11    Rubrik: Svara med citat

Inte så ofta jag hinner hoppa in här, men bättre sent än aldrig Smile

Vi får stöd från lite olika håll, tror jag. Och har en person vars uppdrag är att se över de olika bidragen. Jag tror egentligen inte att det är några problem med att en idrottsförening anordnar studiegrupper och söker bidrag för dem hos diverse studieförbund, även om själva träningen i sig inte ingår i studieverksamheten. Jag kan så klart ha fel, men det kan vara värt att kolla upp.
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Fredrik Yderstrom
Gäst

InläggPostat: 2012-09-26 09:46:12    Rubrik: Dajia Hao Svara med citat

Kul att ni tog upp min artikel aven fast meningsbyggnaden kanske ar dalig Smile. Sitter just nu och jobbar med en sammanstallning till Norska kampsportsforbundet som tog del av min artikel i Juli-2012.

Det har hant extremt mycket i Norge pa en kort tid. Chef of Sports Dag Jacobsen tillsatte en kommite som utrett fragan och framfort den till Stortinget i Norge som nu utreds av kulturministern. Dom utreder nu om grunderna ar starka nog for att bevilja wushu samt aven en del andra kampkonster (t.ex. capoeira) konststipendier.

Vet inte hur langt fragan kommit i Sverige. Min artikel var menad for att skapa en debatt och en forbattring for oss utovare i Sverige men det verkar som Norge var mer pa allerten i denna fraga. Min forhoppning ar fortfarande att Svenska Forbundet for Kinesisk Kampkonst gor ett samarbete med Norska kampsportsforbundet i denna fraga. Jag har meddelat dom men inte fatt nagot svar an.

En gemensam syn pa wushu och kampkonst skulle vara bra for skandinaviska lander. Wushu har inte andrats nagot utan aspekterna har alltid funnits dar men maste bekraftas. Dock bygger sig denna fraga i okunskap om amnet. Det ar for mig en sjalvklarhet att vi ska ha tillgang till konststipendier och stod da wushu omfattar ett flertal aspekter inom just konst. Varfor ska t.ex. Dans kunna bade vara en idrott och en konstform men inte wushu?

Vad ar dans? Rorelser med eller utan musik men olika kulturella bakgrunder?: http://en.wikipedia.org/wiki/Dance
Wushu har ocksa rorelser till eller utan musik med en eller flera utovare (dui lian). Kan man motbevisa att wushu inte ar dans? Jag tycker personligen den moderna wushun liknar dans mer an nagonsin. Vi pa universitetet brukar saga att det inte langre ar wushu utan wuwu (stridsdans).

En fraga som det pratats om i Svenska Forbundet for Kinesisk Kampkonst ar hur man ska promota wushu och sanda. Min personliga asikt ar att man maste forstarka det kulturella inom wushu och fa utovare att forsta att det inte bara ar en tavlingsform. Det ar ett kulturarv med extremt manga aspekter att utveckla sig inom. Att fa det bekraftat som en konstform politiskt tror jag ar en bra grund for utvecklingen av wushu ekonomiskt for bade forbund och enskilda utovare. Detta kommer ge oss utovare tillgang till stod att utveckla oss pa ett annat satt utan att behova tavla eller inga i SOK's grupp etc. Det handlar ocksa om valfrihet att utova sin konstform pa sina villkor, inte andras.

Jag tror inte wushu eller sanda kan mata sig med t.ex. MMA eller BJ for narvarande da dessa idrotter har stort media support och marknadsforing. Dock ar wushu och sanda en bra grund om man vill senare ga vidare till t.ex. MMA.

Charmen med wushu ar att det aldrig tar slut, man kan trana nei jia eller wai jia eller utveckla sig inom jing ju, wulong/wushu, musik, zhongyi, film eller religion etc. Bredden ar enorm och det ar en stor forlust att inte se helheten och skonheten wushu erbjuder. Tack for ordet och fortsatt halla en bra debatt!

Med vanliga halsningar
Fredrik Yderstrom
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.