Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


struthättehema vs t-shirthema

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-07-15 20:23:52    Rubrik: struthättehema vs t-shirthema Svara med citat

CEK berörde i en annan tråd att det fanns en schism mellan struthättehema och t-shirthema.

Jag har några tankar om detta.
Till att börja med så kan man antingen välja att göra en konflikt av det, eller acceptera att det finns olika syn på saker.

Själv har jag säkert framstått som en stor förespråkare av struthättehema. I år har jag nämligen varit en dag och visat Hema på en medeltidsdag...
Jag har varit och visat Hema på 5 andra tillfällen i moderna kläder...

Inte en enda träningstimme har jag spenderat i medeltids dräkt. Jag är snarare ytterst noga med att använda föreningens fastställda tränings dräkt. Ni som träffat mig hat sett den.

Således anser jag att det är onödigt att skapa en konflikt av en så pass liten sak som att några fäktare visar upp Hema på historiska events. 99% av tiden gör vi samma saker.

Personligen ser jag uppvisning av historiskstrid på historiska events i historisk dräkt som något bra. Det ger en bild av hur det kunde ha sett ut när det en gång begav sig. Minus fäktmask.

Hittills har det kallats Livinghema. Om detta klingar för lika Hema i andras öron kanske det skall särskiljas ytterligare. Vilket jag egentligen tycker är onödigt, eftersom det trots allt är just Hema i historiskdräkt.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2011-07-15 22:41:27    Rubrik: Svara med citat

Förtydliganden och några uppdaterade ståndpunkter…

Att nämna ”schismen” var bara mitt sätt att peka på att interrimsstyrelsediskussionen m.m. bör vara öppen för alla som utövar HEMA, inte bara folk tillhörande (X)HFS klubbar. Inte för att nån anser något annat men jag tycker att det vore tråkigt om HEMA-SCA:iter och dylika kände sig förbisprungna och ville alltså bara flagga för bredden i diskussionen. Med ”struthätte-HEMA” avsåg jag i mindre utsträckning ”living-HEMA” och mer HEMA-utövande inom SCA, reenactment o.dyl.

Vad gäller HEMA i historiska kläder (oavsett om det utövas av uttalade HEMA-klubbar eller SCA-folk) så resonerar jag nu för tiden enligt följande:

Jag uppskattar HEMA som modern kampkonst i moderna kläder och önskar att verksamheten profileras på ett modernt sätt och har därför varit brydd om ”luddiga gränser” mot SCA, reenactment o.dyl. För närvarande känner jag mig inte längre lika brydd. Jag tror idag att HEMA ”i t-shirt” och HEMA ”i struthätta” spelar på så pass olika planhalvor att risken att ”t-shirt-HEMA” skall uppfattas som något annat än en modern kampkonst är obefintlig.

Om folk visar HEMA på olika ”struthätteevenemang” som medeltidsdagar o.dyl. så tycker jag det är mycket bättre än att det visas historiskt ogrundad kamp. Folk som bevistar sådana evenemang eller ser dem på TV uppskattar sannolikt den ”teatrala” inramningen och kan således se en väg in i HEMA:n denna väg. Folk som inte gillar struthättor kommer istället lägga märke till HEMA när den presenteras i sin moderna form, t.ex. på ”kampsportsgalor”, evt. SM m.m. och finner vägar till HEMA denna väg. Så länge vi fortsätter att göra skillnad på de skilda forum där vi visar vår kära verksamhet ser jag ingen risk i att de skulle ”sabba varandras profil”. Jag kommer ändra åsikt den dag folk kliver upp på ett eventuellt SM med finaste struthättan på men det känner jag mig nu för tiden trygg i att det aldrig kommer att ske.

Att HEMA utövas och visas med å ena sidan t-shirt och å andra sidan struthätta är däremot bara att konstatera och acceptera och jag anser att båda ”skolor” bör finnas representerade i ett HEMA-förbund! Vad gäller förbundstillhörighet ser jag som enda ”aber” att föreningar vars verksamhet involverar annat än HEMA urskiljer HEMA:n i nåt slags ”undersektion” som föreslagits i en tidigare tråd.

För övrigt vill jag absolut inte bidra till att göra eventuella schismer större än de är. Tvärtom är jag intresserad av att alla som anser sig hålla på med HEMA får komma till tals, struthättor eller ej!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.04 sekunder att ladda.