Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Vad vill varje förening ha ut av förbundet?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-03-13 09:51:41    Rubrik: Vad vill varje förening ha ut av förbundet? Svara med citat

Det vore bra ifall varje förening som följer detta forum skriver i denna tråd vad er förening vill ha utav förbundet. Ha ett möte i föreningen och svara på denna tråd.

Skriv bara vad ni vill ha i den här tråden, är det någon som vill kommentera eller fråga, skapa en ny tråd.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-07-07 11:55:52    Rubrik: Svara med citat

Jag bumpar denna tråd.

Det vore bra ifall varje förening kunde skriva vad de vill få ut av ett eventuellt förbund.
Det är trots allt förbundets medlemmar som förbundet skall representera och då måste förbundet veta vad medlemmarna vill.

Jag börjar med att visa det som vi har diskuterat.

Ekonomi
Vi är för närvarande anslutna till både Sverok och studiefrämjandet. Dessa två organisationer öser pengar över oss. Ju mer vi gör desto mer pengar får vi. Det kostar heller inget att vara med i dessa organisationer. Ett nygrundat förbund kommer att ha svårt att konkurrera med dessa. Således ställer vi oss frågan om det ens är det som ett förbund skall göra. Kanske när förbundet har vuxit kan det bidra ekonomiskt.

Försäkring
Vi är försäkrade både genom Sverok och studiefrämjandet. Dessa försäkringar täcker lätt de skador som vi har haft under åren. En fördelaktig kampsportsförsäkring skulle dock kännas tryggare, och är något som ett förbund skulle kunna driva.

Gemenskap
Gemensamma arrangemang, tävlingar och träningsläger. Kanske även ekonomisk hjälp för att arrangera dessa. Kanske även en arrangörs och domarstab.

Kunskapsbank
I dagsläget finns det massor av kunskap inom de svenska klubbarna. Ett förbund skulle kunna samla denna kunskap och göra den lättillgänglig. Databaser med tolkningar, manualer och träningstips gör att alla svenska klubbar kan växa och utvecklas. Samt så blir det lättare att bilda nya klubbar när materialet redan finns. Förbundet kanske även kan bidra ekonomiskt till att instruktörer åker runt och hjälper nybildade klubbar att komma igång. Förbundet kan även hjälpa till med att bilda förening och hjälpa till med att söka pengar. Här kan man titta på hur Sverok har gjort. De har färdiga stadgar som det bara är att fylla i och skicka in. Då bildas förening, man får föreningskonto och en massa annat bra.

Förbund
Vi har även diskuterat runt ett förbund, och ställt oss frågan om vi behöver ett och vad vi skall ha det till. Det beror helt på vad ett förbund innebär. Det kanske är bättre att starta med en samarbetsorganisation, och låta det växa därifrån, med den långsiktiga målsättningen att bilda förbund.

Detta är en pågående diskussion hos oss. Jag kan därför inte säga att detta är hur vi tycker, utan detta är hur diskussionen går just nu.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-07-08 16:28:37    Rubrik: Svara med citat

Snackade med en kompis som driver en brassejutsu-klubb och han sa att de fått bra med pengar genom idrottslyftet. Som en parentes angående det här med att få ekonomi i grejer.
/A
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Carl RyrbergRegistreringsdatum: 19 april 2011
Inlägg: 14

InläggPostat: 2011-07-18 09:30:49    Rubrik: Svara med citat

Jag fortsätter tråden med ÖFHF:s syn på vad vi vill få ut.

Ekonomi:
Vi i ÖFHF är inte med i Sverok eller liknande förbund utan får bidrag till event vi åker på av SISU. Tyvärr ändras det varje gång vad vi kan få ersättning för; ibland är det hyrbil, ibland bensin och ibland deltagande. Den ekonomiska frågan är dock inte särskilt intressant för oss i grunden, även om jag har full respekt för föreningar som har en annan finansiering och därför tvingas till andra hänsyn i diskussionen. Kan vi få pengar från ett förbund är det gött. Kan vi inte det kvittar det.

Försäkring:
Vi har en egen försäkring tecknad på klubben. Kan vi få en genom förbundet vore dock det ännu bättre.

Tävlingar och domare:
Här ligger en stor del av värdet för oss. Jag och flera andra i ÖFHF vill utöva HEMA som en idrott (inte bara, men som en del av verksamheten) och vi vill kunna åka på kvalitativa tävlingar med regler som vi kan och med utrustning som vi kunnat träna i. Vi vill att domarna ska vara proffsiga och utbildade och vi vill genom SM och andra bra tävlingar kunna marknadsföra HEMA som en kampidrott (jag gillar Linnards ord Wink ) värd att lägga ner mycket träningstid på.

Marknadsföring och legitimitet:
Vi vill ha seriösa och motiverade träningskamrater som kommer på många träningar och tränar fokuserat och medvetet. Genom att ge HEMA en större legitimitet blir det lättare att rekrytera folk som är beredda att lägga ner lite energi i sin träning. Vi välkomnar dock såklart alla som vill komma och träna hos oss, även om det bara är någon gång i månaden, men jag personligen vill ha träningskamrater som hjälper mig att utvecklas som fäktare. Alltså måste de vara beredda att jobba lite. Alltså vill jag att HEMA genom sitt förbund ska marknadsföras som en seriös kampidrott/kampkonst/stridskonst och inte bara en hobby. Här förstår jag dock att det kan bli en kollision med hur andra vill profilera och marknadsföra sin verksamhet, men det är ÖFHF:s vision.

Stöd till nya föreningar:
Frågan om kunskapsbank och liknande känns inte riktigt så "förbundig" i mina ögon, i vart fall inte vad gäller manualer och liknande. Risken blir på något sätt att förbundet skaffar sig någon form av tolkningsföreträde för hur manualer och tekninker ska tolkas och utövas och i mina ögon är det en sak som förbundet inte bör lägga sig i. Klart det finns ett stort värde i sådana kunskapsdatabaser, men jag ser hellre att det är något som sköts av andra aktörer än ett förbund eftersom det riskerar att ge felaktiga signaler om tokningarnas "vikt". Däremot kan det vara vettigt med stöd om hur en förening startas och liknande praktisk kunskap, precis som Nelle skriver.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
StåhlbergRegistreringsdatum: 15 november 2010
Inlägg: 49
Ort: Örebro

InläggPostat: 2011-07-18 10:45:14    Rubrik: Svara med citat

Hej allihop

Jag vill bara understryka Carls inlägg och säga att jag tycker dessa diskussioner är mycket viktiga. Att definiera förbundets syfte är helt avgörande för om det blir något bra av det. Ett för brett och otydligt (eller ännu värre odefinierat) syfte innebär att förbundet blir allt och inget.

Andreas ÖFHF
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Mattias LandeliusRegistreringsdatum: 16 november 2010
Inlägg: 52
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-07-20 16:06:03    Rubrik: Svara med citat

tänkte göra ett försök att summera tankegångarna inom UHFS om förbundet. SÄger dock inte att jag talar för alla UHFSare nu.

I stort så verkar vi dela åsikter med ÖFHF på en rad punkter. Vi ser utvecklingen av ett domar/tävlingsväsende som en av förbundets största utmaningar liksom att marknadsföra hema som en seriös kampkonst/idrott.

Förbundet för oss är ett samarbetsorgan för klubbarna som driver övergripande frågor till klubbarnas gemensamma fördel liksom erbjuder praktiskt stöd och hjälp för nystartade föreningar. Försäkring vill vi gärna ha.

Likt ÖFHF är vi lite skeptiska till tanken om en kunskapsbank, inte som idé utan till tanken att den sker i förbundets regi. Dessutom när det gäller källor finns det t.ex. Wiktenauer som verkligen håller på att blomma ut och där mycket översättningar finns att få. Vad vi skulle kunna tänka oss är att förbundet försöker upprätta någon form av plattform/filarea/hemsida där träningstips/artiklar/tekniktolkningar kan laddas upp som del av ett fritt kunskapsutbyte. Förbundet ska dock inte i vår mening lägga sig i tolkingarna som sådana utan bara vara den som bidrar med infrastrukturen så att säga.

Överlag så är vi inte så intresserade av tanken på t.ex. en instruktörscertifiering eller liknande, åtminstone inte för tillfället. Däremot kunde jag tycka det vore roligt om förbundet t.ex. kunde ha kurser för tränare på olika teman. men det är en annan fråga.

vi vill att förbundet ska vara en mötesplats för seriösa HEMA föreningar och utövare. Vi vill dock inte att förbundet ska ges för stor makt att pilla och peta i föreningarnas angelägenheter eller att direkt idka sanktioner mot enskilda medlemmar inom föreningarna. Självklart ska föreningar som inte delar förbundets filosofi kunna uteslutas precis som en individ som missköter sig på en tävling som anordnas av förbundet ska kunna vidtas sanktioner mot. Men i våra ögon är förbundet ett samarbetsorgan snarare än en maktutövare i första hand.

nåt sånt iaf.
_________________
Mattias Landelius
UHFS
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-07-20 16:38:48    Rubrik: Svara med citat

Förtydligar en av de punkter jag nämnde.

Vi menade inte att förbundet skall utöva kontroll och styrning av kunskapen, bara möjliggöra att vi kan dela med oss av vår kunskap. Mattias term "Fritt kunskapsutbyte" beskriver vår tanke bra.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Carl RyrbergRegistreringsdatum: 19 april 2011
Inlägg: 14

InläggPostat: 2011-07-20 18:52:05    Rubrik: Svara med citat

..och jag kan skriva under till 100 % på vad Mattias skriver.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
DennisRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 4
Ort: Kungshamn

InläggPostat: 2011-07-25 20:38:40    Rubrik: Svara med citat

Hej!
Kungshamn här

Det som känns mest intressant för oss med ett förbund är följande:

Ekonomi:
Vår förening får idag bidrag genom ABF och är registrerad som en studie cirkel. Utan detta bidraget hade föreningen dött. Efter som det är en studie cirkel så är det bara vissa saker vi får använda pengarna till så som hyra och manualer. Idag går alla pengarna till hyra. Men om man kunde söka bidrag istället genom ett HEMA förbund skulle pengar kunna användas till tex tränings utrustning etc. Så vi skulle vilja ha en ekonomisk funktion för förbundet. Våran förening har många yngre killar som inte kan köpa allt själv vilket har gjort att mer än hälften av grejerna som används under träning är min egen.

Försäkring:
Ja tack!

Gemenskap:
Att ha en gemenskap på pappret och inte bara ett "muntligt" samarbete hade kunnat gynna alla fäktare i längden. En möjlighet att göra reklam gemensamt och bara höras och synas. Även genom gemenskap i ett förbund kunna få juridisk hjälp om så behövs.

Övrigt:
Vi skulle vilja att förbundet tar upp och fastslår olika tävlings regler som ger oss helt laglig möjlighet att tävla utan ansöka genom tex budo kampsports förbundet. Min personliga ide för att inte få ett helt fast system direkt är att helt enkelt skriva in ett flertal alternativ som man får godkänt för, tex en ren turnerings variant , en king of the hill variant och kanske något mer. Detta är något som vi hoppas skall kunna bli bra först på sikt.
_________________
Dennis " the Menace" Ljungqvist Instruktör för Kuhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Mattias LandeliusRegistreringsdatum: 16 november 2010
Inlägg: 52
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-07-26 08:06:38    Rubrik: Svara med citat

Dennis skrev:
Citat:
Vi skulle vilja att förbundet tar upp och fastslår olika tävlings regler som ger oss helt laglig möjlighet att tävla utan ansöka genom tex budo kampsports förbundet. Min personliga ide för att inte få ett helt fast system direkt är att helt enkelt skriva in ett flertal alternativ som man får godkänt för, tex en ren turnerings variant , en king of the hill variant och kanske något mer. Detta är något som vi hoppas skall kunna bli bra först på sikt.


tycker jag låter som ett smart sätt att lösa det på.
_________________
Mattias Landelius
UHFS
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
ChristoferRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 21
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2011-07-28 21:41:06    Rubrik: Svara med citat

Jag kan eller får inte tala för alla stockholms stigmän, men det är inte troligt att vi bildar en förening. Personligen vill jag gärna vara med i ett svenskt HEMA-förbund, särskilt om t-tröjan och tygmärkena är snygga, men jag är inte säker på att alla vill det.

Det vore trevligt om jag fick vara med som enskild utövare, utan att vara med i en "underförening".

Det vore trevligt om de som inte vill vara med i förbundet ändå får komma och kriga på t.ex. Swordfish.
_________________
Christofer Janssen
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Axel PetterssonRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 78

InläggPostat: 2011-07-29 13:33:22    Rubrik: Svara med citat

Christofer skrev:

Det vore trevligt om de som inte vill vara med i förbundet ändå får komma och kriga på t.ex. Swordfish.


Det kan vi nog garantera att ni får Cool .
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Gäst


InläggPostat: 2011-08-08 08:12:42    Rubrik: Svara med citat

Dennis skrev:

Övrigt:
Vi skulle vilja att förbundet tar upp och fastslår olika tävlings regler som ger oss helt laglig möjlighet att tävla utan ansöka genom tex budo kampsports förbundet. Min personliga ide för att inte få ett helt fast system direkt är att helt enkelt skriva in ett flertal alternativ som man får godkänt för, tex en ren turnerings variant , en king of the hill variant och kanske något mer. Detta är något som vi hoppas skall kunna bli bra först på sikt.


Nya regelverket för Swordfish ligger hos Kampsportsdelegationen just nu. Det innehåller stora möjligheter för olika typer av tävlingar och utrustningsnivåer. Jag tycker så klart att det vore toppen om vi får ett förbund eftersom det öppnar, precis som du skriver, möjligheten att få ett tillsvidare tillstånd. Då slipper enskilda tävlingar ansöka och betala.
/A
Till överst på sidan
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-08-08 08:13:39    Rubrik: Svara med citat

Det var jag som skrev posten ovan Wink
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.