Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Köpguide för fäktmästarjackor

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Skydd & Kläder
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Axel PetterssonRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 78

InläggPostat: 2011-02-20 17:33:49    Rubrik: Köpguide för fäktmästarjackor Svara med citat

Tjenare alla, jag blev ombedd att skriva ihop tips om vilka jackor man ska köpa för stålträning i GHFS och tänkte att ni kanske vill se det med. Det finns säkert fler alternativ (ridväst etc) men det kan bli förvirrande med alltför många alternativ och det här är dom vi har testat och vet funkar bra. Det är bara fäktmästarjackor och inte gambesoner eftersom vår klubb tycker jackorna bättre passar vår profil (dvs vi känner oss mycket ballare i dom), någon annan kan ju starta en tråd med tips på gambesoner.

Jackor
En fäktmästarjacka är ett väldigt bra plagg att ha på sig för sparring (och vanlig teknikträning med för den delen) med stålvapen, och vid tävling med stålvapen är det obligatoriskt. Många HEMA-utövare använder sig av sportfäktartränarnas jackor, så kallade "fäktmästarjackor" som har mer vaddering än en vanlig sportfäktningsjacka. Eftersom fäktmästarjackorna är gjorda för sportfäktningstränare och sportfäktarna sällan rör armarna över huvudet, har vissa modeller lite sämre rörlighet i armarna än vad som skulle vara önskvärt, köp en storlek större än vad du skulle haft normalt så minskar det problemet väsentligt (och du får dessutom mer plats för eventuella extra skydd som du vill ha under jackan.

Många HEMA-utövare använder fortfarande gambesoner, ett historiskt plagg. För träning i GHFS vi rekommenderar att man hellre köper en fäktmästarjacka eller motsvarande istället för en gambeson då gambesoner dels ofta har dålig knäppning eller andra öppningar som lämnar luckor där en svärdspets kan tränga in, och dels ser jackorna snyggare ut (och känner man sig snygg så tränar man oftare). Undantaget är om man tränar med en grupp som tränar rustad strid, då behöver man en gambeson som basplagg under rustningen.


I dagsläget behöver alla jackor i den här listan kompletteras med underarms/armbågsskydd (vanliga crosskydd på biltema funkar utmärkt) samt halsskydd, en del gillar också att använda ett extra bröst/revbensskydd i plast, dessa kostar runt 100-lappen och kan köpas av Allstar eller Leon Paul, skyddar rätt bra mot avbrutna vapen och besvärar inte rörligheten, och rekommenderas därför varmt.


Allstar leather coaching jacket (" leather vest with 2 sleeves")
Ett bra plagg, helt i läder vilket är varmt och i början stelt, men lädret slits heller inte av svärd med jack i eggen. I jackan finns vaddering av modell utklippt skumgummi som sitter i fickor på insidan, man kan alltså ta ur skumgummit om man vill köra med mindre skydd eller vädra jackan. Kostar ca 2000kr. Den går att beställa antingen med dragkedjan i ryggen eller vid sidan av bröstet. Vid sidan av bröstet är snyggast och smidigast, men då finns ingen skumgummivaddering på den sidan dragkedjan är på, det tar dig en kvart att sy eller limma dit lite eget skydd med hjälp av liggunderlag och kardborreband. Den snyggaste jackan på marknaden.

Länk: https://www.allstar.de/index.php?cPath=55&products_id=279967&option=com_oscommerce&osMod=product_info&Itemid=3&osCsid=e46877dffb44c91f9f17a2d6d6874f8


Leon Paul's fencing coach jacket
Billigare än Allstars, och med bättre rörlighet i armarma. Till skillnad från Allstarjackan har Leon Pauls version inget uttagbart skydd, utan består av tjock syntetiskt tyg (man kan om man vill köpa ett extraskydd av läder som sitter med kardborre över jackans framsida och skulderblad). Armarna är vadderade till skillnad från Allstarjackan, men behöver ändå kompletteras med underarm/armbågsskydd. Lite billigare än Allstar (90-130 pounds), och snygg. Har dragkedjan på ryggen.

länk (utan extra läderskydd): www.leonpaul.com/acatalog/Full_Body_Coaches_Plastron.html

länk (med extra läderskydd): www.leonpaul.com/acatalog/Leather_Faced_Full_Body_Coaches_Plastron.htmlPBT fencing coach jacket
Billigaste fäktmästarjackan, är som Leon Pauljackan gjord av ett tjockt tygmaterial, möjligtvis lite mindre vadderad än Leon Paul. Har dragkedjan på sidan av bröstet vilket är ett plus. Väldigt prisvärd på runt 80-100 euro. Vid behov kan den kompletteras med ett bröstskydd i plast. PBT ska tydligen ha instruktörsrabatt, så fejka att du har en egen grupp, eller be din tränare köpa åt dig.

Länk: http://shop.pbtfencing.com/fencing-equipments/fencing-coaches-gears/details-of-coach-jacket-made-of-the-strongest-textile-padded-extra.html

Uppdatering: Vi beställde jackorna från PBT, och de är för tunna för den typen av stålsparring med långsvärd som vi kör i GHFS. För nylonsparring eller för rapir, sabel och liknande är de däremot alldeles utmärkta. De har också fördelen av att kragen är nedvikt så de den stoppar stötar som glider upp längst bröstet.


Costumbres medieval short fencing jacket (ej tillgänglig än)
En jacka som är gjord specifikt för historisk fäktning, och har därför bättre rörlighet i armarna än fäktmästarjackorna. Ser helt OK ut, och har en krage som är övervikt vilket är fantastiskt bra då stötar som glider upp längst bröstet fastnar i kragen istället för att riskera att fortsätta upp mellan jackan och fäktmasken. GHFS håller på att tillsammans med Costumbres medieval ta fram en jacka som har dragkedja istället för knappar vilket tar bort "gambesonproblemet" med luckor i knäppningen och som har tillräckligt med vaddering på rätt ställen. Går att beställa i olika färger och kan skräddarsys efter dina egna mått, men finns alltså inte ute på marknaden än (jackan som finns på deras hemsida är en variant med knappar och för lite vaddering, förhoppningsvis kommer den nya modellen ut snart).

Länk till tillverkaren: www.costumbresmedievales.com/tienda/index.php

WRT-jackan (ej tillgänglig än)
WRT-jackan är en ny jacka som GHFS håller på att ta fram tillsammans med ett företag som tillverkar kravallutrustning, vi återkommer med mer info om den jackan snart.

Triplette Historical Fencing Jacket (recenserad av Magnus Lundborg, UHFS)

"Jag och flera andra i UHFS har köpt från Triplette (se http://hemaalliance.com/discussion/viewtopic.php?f=4&t=1395&st=0&sk=t&sd=a ). Jag har inte hunnit använda min så väldigt mycket ännu (bara på Swordfish), men jag tyckte den fungerade väldigt bra. De andra verkar nöjda också. När man beställde skulle man skicka in alla möjliga olika mått, men i slutändan verkade de ändå bara översätta de till standardstorlekar så just passformen hade kunnat vara bättre. Alla verkar ha fått för långa ärmar. Men de sitter väldigt bra i övrigt och är bra att röra sig i. Dessutom ser de bra ut. Aningen varma, men jag vet inte om de är varmare än andra alternativ.

Vadderingen känns helt OK, men blåmärken kan man nog fortfarande få. Det finns nog många jackor som har kraftigare vaddering, men jag tycker det känns tillräckligt. Jackan ska enligt uppgift skydda hyggligt mot avbrutna klingor. Kragen är dubbelvikt för att fånga glidande spetsar. Armbågs- och knäskydd bärs förslagsvis utanpå jackan.

Många olika färger finns.

Pris inklusive tull och frakt (fyra jackor) blev strax över 2000 kr per jacka. Det tog ungefär en månad innan jackorna var färdiga och levererade."


Senast ändrad av Axel Pettersson den 2011-12-03 19:06:30, ändrad totalt 6 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
StåhlbergRegistreringsdatum: 15 november 2010
Inlägg: 49
Ort: Örebro

InläggPostat: 2011-02-20 18:00:36    Rubrik: Svara med citat

Hej Axel

Spännande med de nya jackorna! Håll oss gärna uppdaterade framöver - jag tror att det kan finnas ett stort intresse.

/Andreas ÖFHF
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Axel PetterssonRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 78

InläggPostat: 2011-03-09 17:05:13    Rubrik: Svara med citat

UPPDATERING: Vi beställde jackorna från PBT, och de är för tunna för den typen av stålsparring med långsvärd som vi kör i GHFS. För nylonsparring eller för rapir, sabel och liknande är de däremot alldeles utmärkta. De har också fördelen av att kragen är nedvikt så de den stoppar stötar som glider upp längst bröstet.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
ChristoferRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 21
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2011-12-02 13:27:48    Rubrik: Svara med citat

Kan vi fylla på med hur man beställer, av vem, det exakta priset och hur nöjd man blev med vad man till slut fick hem? Mera kött på benen helt enkelt! Det bästa vore om det dök upp tips av typen "Stadium har börjat sälja skitsnygga fäktmästarjackor för HEMA för 499 kr. Alla i klubben sparras nu med skarpa vapen."

Själv beställde jag Allstars "leather vest with 2 sleaves" genom att elposta info at mp-fencing punkt com:
Jag: "Dragkedja i ryggen, ambidextrous. Mina mått är X runt bröstkorgen, Y runt midjan och jag är Z lång, och jag ska kriga HEMA i jackan. Vilken storlek vill jag ha, och vad kostar det inklusive frakt?"
Mariusz: "Stl 56 blir nok. 2100 kr."
(Storleken verkade stämma bra med http://www.allstar-fencing.co.uk/online-shop.asp?s=3&cat=AA&sub=JA&ran=112&id=MJB, så jag slog till.)

Priset blev 2100 kr inklusive frakt. Jackan var hemma i en grisblink. (Känner det kollektiva HEMA-medvetandet till ett billigare eller på andra sätt bättre alternativ för att beställa Allstar-prylar?)

Den är mycket riktigt gjord av läder, kolossalt stel i början, och fantastiskt snygg. Vi är mycket lyckliga tillsammans. Jag har den på mig även när jag kör drillar, alldeles ensam, för att vänja mig och för att mjuka upp den. Nu, efter ett par månaders användning, tycker jag att den fungerar riktigt bra.

Har inte fått blåmärken på överkroppen sedan jag skaffade jackan, men det gör ont att bli huggen i glipan mellan armbågskoppen och handskens krage. Skall komplettera med bättre underarms- och armbågsskydd.

Har fäst en rem i blixtlåset, så att jag utan hjälp, men med visst besvär, själv kan ta av och på jackan. Om jag drar i den med höger hand fastnar den. Om jag drar i den med vänster hand går det bra.
_________________
Christofer Janssen
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Magnus LundborgRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 21
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-12-02 19:34:16    Rubrik: Svara med citat

För att fylla på med info om fler jackor (för det var väl det du ville ha?) ... Jag och flera andra i UHFS har köpt från Triplette (se http://hemaalliance.com/discussion/viewtopic.php?f=4&t=1395&st=0&sk=t&sd=a ). Jag har inte hunnit använda min så väldigt mycket ännu (bara på Swordfish), men jag tyckte den fungerade väldigt bra. De andra verkar nöjda också. När man beställde skulle man skicka in alla möjliga olika mått, men i slutändan verkade de ändå bara översätta de till standardstorlekar så just passformen hade kunnat vara bättre. Alla verkar ha fått för långa ärmar. Men de sitter väldigt bra i övrigt och är bra att röra sig i. Dessutom ser de bra ut. Aningen varma, men jag vet inte om de är varmare än andra alternativ.

Vadderingen känns helt OK, men blåmärken kan man nog fortfarande få. Det finns nog många jackor som har kraftigare vaddering, men jag tycker det känns tillräckligt. Jackan ska enligt uppgift skydda hyggligt mot avbrutna klingor. Kragen är dubbelvikt för att fånga glidande spetsar. Armbågs- och knäskydd bärs förslagsvis utanpå jackan.

Många olika färger finns.

Pris inklusive tull och frakt (fyra jackor) blev strax över 2000 kr per jacka. Det tog ungefär en månad innan jackorna var färdiga och levererade.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
ChristoferRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 21
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2011-12-02 21:29:20    Rubrik: Svara med citat

Magnus Lundborg skrev:
För att fylla på med info om fler jackor (för det var väl det du ville ha?)


Japp! Tusen tack.
_________________
Christofer Janssen
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Gäst


InläggPostat: 2011-12-03 19:01:58    Rubrik: Svara med citat

Magnus, jag lägger till din Tripplette-recension till första posten. Jag ska göra en beskrivning av jackan jag tog fram med polackerna med, men just nu är jag fast i julbak Smile.
Till överst på sidan
ChristoferRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 21
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2011-12-04 22:13:52    Rubrik: Svara med citat

Har "Axel P"-jackan lämnat betastadiet och släppts i version 1.0? Har någon annan än Axel själv fått glädjen att testa, och kanske till och med äga? Om ja, är ni lyckliga? Hur mycket kostar den, inkl frakt, i svenska kronor? Hur lång väntetid?
_________________
Christofer Janssen
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Axel PetterssonRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 78

InläggPostat: 2011-12-11 01:14:24    Rubrik: Svara med citat

Du kan köpa den från [url]histfenc.com[/url], efter Swordfish märkte vi att den behövde förstärkas på sidorna om bröstet och i nacken, och att ärmarna kunde förkortas lite, vi ska få en ny version med dom förbättringarna efter nyår, orkar du inte vänta tills dess kan man vika upp ärmarna lite (jag kör så), och är amn orolig för revbenen kan man köpa ett extra bröstskydd i plast från leon paul eller allstar. Nackskyddet är väl inte lika aktuellt eftersom man sällan slår mot nacken även varken i tävling eller sparring av säkerhetsskäl, men nåt som vi lade till som feedback bara utifall att.

histfenc har fler projekt på gång, bland annat nackskydd, armskydd med integrerat armbågsskydd mm, jag ska få prototyper efter nyår, förhoppningsvis i tid för att ta med mig till konstituerande förbundsmötet.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Skydd & Kläder Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.