Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


HEMA, sport eller stridskonst
Gå till sida Föregående  1, 2, 3
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övrigt
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Martin WallgrenRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 103
Ort: Bjästa

InläggPostat: 2011-02-08 18:51:34    Rubrik: Svara med citat

Word! Exact så tycker jag med när det gäller tävlande.

Mitt argument för definitoner när det gäller vad vi tränar faststår men kanske är lite mer akut för oss små klubbar där vi inte har medlemsresurserna att göra mycket olika grundligt.
_________________
Swordsman, Archer and Dad
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2011-02-08 19:06:43    Rubrik: Svara med citat

Word2!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-08 20:26:29    Rubrik: Svara med citat

Klart klubbar bör definiera vad deras kurser går ut på, men jag ser ingen större anledning att försöka standardisera det allt för mycket. Om någon vill profilera sig som "Långsvärd enligt Peter Falkner med inslag av tekniker från Codex Wallerstein och brottning från Nicholaes Petter" så för allan del. Ingen annan behöver ju känna ett behov av att definiera sig likadant..

Hellre det än att man måste definiera sig exakt enligt en av tre (eller fem, eller x) "långsvärds-kurs-mallar" framtagna av en förbundsstyrelse. Jag kan inte se några direkta fördelar med sådant.

-Andreas
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
StåhlbergRegistreringsdatum: 15 november 2010
Inlägg: 49
Ort: Örebro

InläggPostat: 2011-02-09 10:18:19    Rubrik: Svara med citat

Hej

Är det det här som är bekymret:
Martin Wallgren skrev:
"Faran" som alla går som katten kring het gröt runt är att det som CEK skrev att regler instutionaliseras och att det inte är regler som belönar ett stort kunnande i Nån av de traditionerna som passar för det vapen tävlingen avser att simullera. Om man skapar ett nytt regelsystem som innehåller för många moment som skiljer sig från hur man skulle göra rent tekniskt i en liv och död situation kan man specialisera sig i sin träning för att vinna i denna "ohistoriska" tävlingssituation och då har man skapat en modern stil likt den Sport Ju Jutsu som CEK beskrev. Då har vi skapat en "Sport HEMA".


I så fall tror jag att vi kan slappna av, luta oss tillbaka och njuta av vintersolen. Jag har aldrig hört annat än att folk vill försöka tävla med så "riktiga" tekniker som möjligt, åtminstone inom HEMA-sfären. Vi är ju alla lite nördiga (var och en på sitt sätt) och vill gärna ha substans i det vi gör. Denna substans, som vi traktar efter, kommer av att försöka utföra tekniker av historiskt snitt och på någorlunda historiskt vis (med alla begränsningar vi har). Annars blir det liksom lite ointressant att kalla sig HEMA-utövare och då finns det annat som är mer passande.

En relaterad tanke som slår mig är att om jag ville lära mig att vifta så väl som möjligt för att lyckas inom ett modernt rule-set och struntade fullständigt i om mitt viftande hade historisk grund, då skulle jag väl inte heller nödvändigtvis vilja bli associerad med HEMA!? Vad vore värdet för mig, som inte kunde bry mig mindre om gamla manualer och fäktmästare, att associeras med just Historical European Martial Arts? Vi har ju inte precis någon imponerande status i MA-världen i stort. Personligen skulle jag hellre skapa en modern liga för att slåss med käppar, MMA med vapen (lite stick-fighting stuk).

Dessutom, min erfarenhet så här långt har varit att ju närmare jag kommer (så vitt jag kan föreställa mig!) historiskt korrekt teknik ju bättre går det. Vad detta betyder för mig är att jag oavsett regelsystem har de bästa verktygen i manualerna (inte samma verktyg varje gång kanske, men...). Än så länge kan jag inte föreställa mig ett regelsystem i en HEMA-tävling(!), där historiskt korrekt teknik inte är det bästa valet. Naturligtvis kan det vara så att man inte lyckas särskilt väl trots att man använder historiskt korrekt teknik, men det är ju snarare en produkt av att man inte fäktat optimalt taktiskt, inte är så bra på de tekniker man använder, använt "fel tekniker" eller mött någon som är ännu bättre.

Så vi kan nog ta det lugnt och fortsätta lägga energin på att utveckla det vi håller på med. Jag tycker att de senaste årens tävlingar bara visar allt mer av historiskt korrekta tekniker, historiska regelsystem och en genuin strävan att komma så nära en historisk förlaga som möjligt (fast i modern tid och i en modern värld). Det handlar nog om att lita på att de historiska teknikerna i manualerna faktiskt håller måttet och funkar.

Puss och kram
Andreas ÖFHF
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övrigt Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida Föregående  1, 2, 3
Sida 3 av 3

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.29 sekunder att ladda.