Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Vad är en källa och hur forskar vi?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-02-26 20:17:18    Rubrik: Vad är en källa och hur forskar vi? Svara med citat

Jag har ingen aning.

De manualer som direkt beskriver strid finner jag direkt relevanta.

De grupper som likt Hammaborg som forskar om vikingatida strid genom att tolka isländska sagor och genom vapentester är ett frågetecken.

Likaså fransoserna och grekerna som forskar om antik strid efter bilder på vaser och gamla texter är frågetecken.

Någonstans behöver vi enas om vad som är en källa och hur den bör tolkas för att förbundet skall kunna stå bakom det.
För att säga som Mika, vi vill inte ha med några orcher med latexsvärd.

Personligen ser jag ett akademiskt värde i den forskning som görs inom HEMA. Ju mer akademiskt vi kan hålla forskningen, desto mer trovärdighet får vi. I dagsläget finns det ingen akademisk metod fastställd för fysisk historisk forskning. Det kanske är upp till oss att skapa en form?
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-02-27 22:21:08    Rubrik: Svara med citat

Jag har varit i kontakt med historiska institutionen på mittuniversitetet och Umeå universitet. Bägge ställde sig frågande och hade inget förslag på metod. Umeå visade dock intresse och skulle tipsa Sina studenter om HEMA.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2011-02-28 00:31:09    Rubrik: Svara med citat

Spånar lite på kvällskvisten…
Källor till historisk europeisk stridskonst är väl rimligtvis alla typer av historiskt material (dokument, föremål, bilder m.m.) som någon tycker kan bidra till en diskussion om utövandet av samt utövande av stridskonst i nutid. Detta är källorna. Sedan anser jag nog att det måste vara upp till ”HEMA-forskarsamhället” att argumentera för vad som är en bra källa och vad som är en rimlig tolkning. Det är ju lite av tjusningen med hela HEMA-grejen!?

I ena extremen kan man då tänka sig en ensam excentriker som tycker sig kunna säga en hel massa om vikingarnas stridskonst bara utifrån bevarade vikingakalsonger. Detta är legitim HEMA eftersom det är argument om vikingatida stridskonst baserat på ett historiskt material (om än ett hypotetiskt sådant då så vitt jag vet inga vikingatida kalsonger påträffats…). I den andra extremen har vi forskargänget som ordagrant transkriberat och översatt en mängd texter ur Liechtenauertraditionens långsvärdsdel, jämfört dessa med varandra och med analyser av bevarade långsvärd från samma tid och plats, tolkat, testat och tolkat igen, etc., etc. Det som berättigar ”HEMA-titeln” och tillträde till förbundet är just den akademiska basen i verksamheten. Men, precis som forskning kan vara både jävligt usel forskning och jäkligt bra forskning torde HEMA-forskning och den fysiska träning som är en del av denna, också den kunna vara bra och dålig. HEMA kan bygga på ett minimalt material och tendensiösa och dåliga tolkningar men kan också bygga på ett omfattande material och geniala tolkningar. Den HEMA som för 10år sedan var ”state-of-the-art” kan ju i många stycken förefalla tämligen begränsad idag…

Baserar man i huvudsak sin träning på annat än historiska källor (t.ex. SCA vars ”heavy fighting” – så vitt jag vet – varken bygger på tolkningar av historiska dokument eller historiska vapens fysiska och dynamiska karakteristika) så sysslar man inte med HEMA. Att plocka in aspekter av icke-historiskt baserad eller icke-europeisk stridskonst i sin tolkning/träning ser jag dock som ett viktigt element i träningen/forskningen eftersom det genererar nytt input. Är man en MMA-klubb som plockar in element av medeltida tysk ”ringen” så är man inte en HEMA-förening utan en MMA-klubb som plockar in element av medeltida tysk ”ringen”. Är man däremot en förening för medeltida tysk brottningskonst som plockar in moment av MMA i sin träning så är man däremot en HEMA-klubb. Det lilla jag vet om Stigmännens verksamhet (jag kan alltså ha helt fel – rätta mig gärna) skulle exempelvis få mig att säga att de inte är en HEMA-förening utan en förening med HEMA-inslag.

Ett ytterligare scenario är att ”Vikingakalsongs-HEMA:n” också kan sluta att vara HEMA om forskningen plötsligt skulle komma fram till att det faktiskt inte finns några vikingatida kalsonger att basera sin HEMA på. Om akademisk forskning plötsligt skulle komma fram till att alla Fiore-manuskript är falsarium skulle Fiore-baserad träning inte längre vara HEMA.

Ytterligare ett exempel är Glima-brottningen som i första hand baseras på en levande tradition. Jag betraktar Glima som HEMA – mindre bra sådan om den enbart ägnar sig åt Glima som den sport som utövas idag och som god HEMA om den tränas i perspektiv av det historiska material om Glima som finns bevarat. På samma sätt skulle jag kalla en klubb som enbart tränade Liechtenauerfäktning för att vinna moderna långsvärdstävlingar för en mindre bra – men trots allt en – HEMA-klubb medan en förening som tränar Liechtenauerfäktning och tävlar för en bra HEMA-klubb. En förening som helt struntar i det historiska materialet och svingar sina långsvärd på kreativa sätt i enda syfte att vinna långsvärdstävlingar skulle jag dock inte kalla en HEMA-klubb, eftersom de inte baserar sin träning på ett historiskt material – även om de är verksamma bland och kan ”interagera” med ”riktiga HEMA-klubbar”…

Kanske kan man tänka sig att föreningar som vill bli med i förbundet i någon form av antagningsdokument måste redogöra för hur deras praktiska verksamhet baseras på historiskt material (antingen via självständiga eller andras uttolkningar)? Ett slags historisk, europeisk kvasi-variant av de japanska stridskonsteras ”densho” (http://www.akban.org/wiki/index.php/Densho). En mer hårdför variant skulle ju också kunna vara att säga att HEMA enbart är verksamhet som utgår från tolkningar av den eller den/ eller de historiska europeiska stridskonstmanualerna. Då skulle allt vikingatida och alla grekisk-romerska vastolkningar utdefinieras. I praktiken är väl HEMA av idag just verksamhet som utgår från specifika bevarade historiska stridskonstmanuskript. Jag tycker dock att det kan finnas ett värde i en bredare och mer tillåtande definition.

Lite funderingar sådär…
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 10:11:17    Rubrik: Svara med citat

CEK skrev:
Kanske kan man tänka sig att föreningar som vill bli med i förbundet i någon form av antagningsdokument måste redogöra för hur deras praktiska verksamhet baseras på historiskt material (antingen via självständiga eller andras uttolkningar)? Ett slags historisk, europeisk kvasi-variant av de japanska stridskonsteras ”densho” (http://www.akban.org/wiki/index.php/Densho).

Håller med om detta, och om att det vore lite synd att totalt begränsa sig till just fäktmanualer. Men om man baserar sig på något annat bör man se till att ha jäkligt torrt på fötterna innan man ansöker, om man så säger. De vikingatida kalsongerna göre sig icke besvär, hur torra de än är.

Förresten, jag tycker det är lite störande att inte veta vem man pratar med.. CEK? Fullt möjligt att alla andra i Sverige vet vem det är, men inte jag.. en signatur med ett mer "riktigt" namn tycker jag vore trevligt. Smile Vill du inte vara sökbar här av nån anledning kan du ju alltid begränsa dig till typ "A. Engström" eller motsvarande.


PS. Glima behöver vi ju knappast bekymra oss om eftersom de har ett eget förbund..
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC


Senast ändrad av Andreas Engström den 2011-02-28 13:22:44, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Anders NilssonRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 152
Ort: Örnsköldsvik

InläggPostat: 2011-02-28 11:31:00    Rubrik: Svara med citat

En ansökan där gruppen hänvisar till de källor och den metod de använder tror jag är en god idé. Som Engström skriver, det gäller att ha djävligt torrt på fötterna.
En följdfråga är hur detta skall göras. En kommité som behandlar ansökan kanske? Eftersom byråkrati Sverige är som det är bör det skrivas ihop ett antal punkter för kommittén att ta ställning till.

Skall förbundet ha redan godkända källor och metoder? Egentligen har vi redan detta, men det måste ner på papper och eventuellt in i stadgarna.
_________________
/Nelle - Tränare Mnhfs
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 12:51:56    Rubrik: Svara med citat

Keep it simple. Vi skall inte göra det svårt för förbundet att hantera ansökningar och vi skall inte göra det svårt för föreningar att vara "godkända". Jag menar inte att vem som helst ska få vara med utan bara att byråkratin ska hållas nere så mkt som möjligt.

Målet är ju som Anders skriver i sitt första inlägg att vi vill höja trovärdigheten genom att använda "bra" källor och "bra" forskningsmetodik. Sen finns det en till viktig poäng och det är att förbundet vill arbeta på att höja kvalitén på våra föreningar genom att visa på vilka källor som är bra och hur man skall arbeta med dem.

(jag tror det är viktigt att man först specar målet med regeln så det inte regeln/förbundets arbete upplevs som ngn häxjakt på kassa HEMA-föreningar som inte är lika fisfina som vi andra. Vi vinner på att inkludera istf att exkludera)

Jag hade gärna sett att förbundet tillhandahåller en lista på källor som anses vara godkända. Den listan kommer ju hållas levande och ständigt fyllas på precis som förbundets beskrivning på HEMA-forskning kommer vara en levande text som uppdateras i takt på att vi lär oss mer.
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 14:07:07    Rubrik: Svara med citat

Visst kan man ha en lista på "godkända källor", men jag tror ändå det är en bra idé att ha separat utvärdering från fall till fall. Utvärderingsprocessen behöver inte vara långdragen och krånglig, men att automatiskt godkänna någon för att de säger sig syssla med en källa som "finns på listan" tror jag kan vara dumt.

Mina tankar går osökt till "I've been doing TalHOUffer for thirty years" (tänk er en godtycklig fet amerikan med aluminiumhjälm och ketchupfläckig tabard i guldlamé som kallar sig "lord Penderton Fauntleroy of Westnordia") och viftar med en grotesk latextingest som ser nästan ut som ett svärd Smile

Bara för att man säger sig basera sin undervisning på en viss källa är det ju liksom inte säkert att man verkligen gör det. Metodik och annan beskrivning av verksamheten är också viktiga.
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
AndersRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 74

InläggPostat: 2011-02-28 20:22:28    Rubrik: Svara med citat

Jag skrev till Nelle i ett privat meddelande att ett förslag är att föreningar som ska antas:

• Enbart syssla med idrottsligt och akademiskt utövande av HEMA och vara en renodlad kampidrottsklubb.
• Måste kunna påvisa rimliga historiska källor som de grundar sina tolkningar på.

Rimliga historiska källor utesluter kalsongerna, men inte nödvändigtvis gamla vaser med målningar av olika grepp osv. Kanske att man ska ställa som krav att de ska ha åtminstone någon verksamhet av mer historiskt etablerad karaktär. I GHFS gör vi skillnad på studiegrupper och kurser. En studiegrupp är en sluten grupp som sysslar med efterforskningar för att kunna bilda kurs när kunskapsnivån är tillräckligt hög. I förbundet skulle man kunna säga att det är visserligen godtagbart att man sysslar med krukstudier, men att man måste kunna hålla kurser i ett någorlunda komplett bevarat system.

Oavsett blir det alltid en tolkningsfråga, men det kan vara bra att försöka vara så tydlig som möjligt.

Den första punkten utesluter verksamheter som inte handlar om HEMA. Det betyder att man inte kan syssla med SCA, lajv med mera om man ska vara med i förbundet. Man ska alltså vara en renodlad kampidrottsklubb. Jag vet att det finns flera HEMA-grupper som inte är det idag, men det blir väldigt godtyckligt om vi ska säga att den gruppen får vara med, men inte lajvargruppen osv. Kanske är det dags att de grupper som är intresserade av båda grejerna, särskiljer sina verksamheter (enkelt för mig att säga eftersom vi är en renodlad kampidrottsgrupp). Jag vet att det kanske irriterar folk att jag säger så, men å andra sidan så är det ju ett kampidrottsförbund vi vill skapa.

/Anders
_________________
Tränare i GHFS - Fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 20:51:06    Rubrik: Svara med citat

Anders skrev:
• Enbart syssla med idrottsligt och akademiskt utövande av HEMA och vara en renodlad kampidrottsklubb.
• Måste kunna påvisa rimliga historiska källor som de grundar sina tolkningar på.


Jag köper det och resten av ditt inlägg. Bra sagt Anders!

Sen om vi skall ansluta oss till SB&K så kommer vi behöva stadgar som verkligen är idrottsliga så som RF ser på det. Läs gärna kap 1 och 2 i SB&Ks mallstadgar för UF ni som inte gjort det. Se min tråd om Organisation och Stadgar för länkar.

Men nu glider vi från topic!

Jag slänger in en länk och ser om ngn nappar. Det är till ett gammalt inlägg Anders skrev som bland annat pratar om källor och tolkning. Han kan säkert fylla på med mer om den hermeneutiska tolkningsmodellen.
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.