Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Tankar om hur en förening går med i förbundet

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 13:44:24    Rubrik: Tankar om hur en förening går med i förbundet Svara med citat

Min första tanke: Keep it simple. Vi skall inte göra det svårt för förbundet att hantera ansökningar och vi skall inte göra det svårt för föreningar att vara "godkända". Jag menar inte att vem som helst ska få vara med utan bara att byråkratin ska hållas nere så mkt som möjligt.

När en förening vill gå med i förbundet så skickar de in sina stadgar. Förbundet kan tillhandahålla exempelstadgar så det finns en färdig mall att följa. Om föreningen använder förbundets exempelstadgar så blir föreningen godkänd direkt. Annars får man kolla stadgarna och se att det finns en paragraf som säger ngt i stil med "Föreningen X har som syfte att utöva HEMA enligt HEMA-förbundets definition och godkända lista på källor"

(utöver att föreningen skall följa HEMA-förbundets definition av HEMA så finns det andra viktiga saker som skall finnas med i föreningens stadgar ang demokrati, partipolitiskt obunden mm så en mall tror jag är en bra idé. Exempel kan vara Sverok som har standardstadgar för sina föreningar, exempelprotokoll och sin ansökan om medlemskapsblankett. I våra standardstadgar blir våran §4 Syfte en copy-paste från förbundets syfte)

I förbundets stadgar (eller i ett appendix kanske) finns sedan en lista på våra godkända källor. Denna lista uppdateras varje förbundsstämma.

Här kommer vi sedan till det Engström kallar för "torrt på fötterna". En förening som vill använda en källa som inte är godkänd av förbundet måste beskriva sin källa och "plead their case". Dessa är de enda fall då förbundet behöver gå in och granska. Om källan efter granskning anses vara godkänd så inkluderas föreningen och källan läggs till listan på källor vid nästa förbundsstämma.

Vid förbundets första bildande årsmöte får detta bli en punkt på agendan, att fastställa den första listan på godkända källor utifrån de källor de bildande föreningarna använder. Listan som läggs till förbundets stadgar behöver inte vara allomfattande till en början eftersom det är en levande lista som uppdateras varje årsmöte.

En fin vinst som jag ser det är att man även får svar på "vad är HEMA?" eftersom förbundets alla föreningar är eniga i en lista på godkända källor och därmed en lista på godkända vapen.


PS. Jag tycker fortfarande att det vore smart med ett subforum för alla förbundsdiskussionstrådar Smile
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-02-28 14:34:29    Rubrik: Svara med citat

Andreas Engström skrev:
Visst kan man ha en lista på "godkända källor", men jag tror ändå det är en bra idé att ha separat utvärdering från fall till fall. Utvärderingsprocessen behöver inte vara långdragen och krånglig, men att automatiskt godkänna någon för att de säger sig syssla med en källa som "finns på listan" tror jag kan vara dumt.

Mina tankar går osökt till "I've been doing TalHOUffer for thirty years" (tänk er en godtycklig fet amerikan med aluminiumhjälm och ketchupfläckig tabard i guldlamé som kallar sig "lord Penderton Fauntleroy of Westnordia") och viftar med en grotesk latextingest som ser nästan ut som ett svärd Smile

Bara för att man säger sig basera sin undervisning på en viss källa är det ju liksom inte säkert att man verkligen gör det. Metodik och annan beskrivning av verksamheten är också viktiga.


Jag ser amerikanen... tack för bilden Very Happy

Min tanke är att det finns inga säkerheter alls. Jag kanske bara vill ha försäkring och resebidrag till när jag och polarna skall på ett lajv. Min ansökan ser jättefin ut och förbundet ägnar flera timmar åt att läsa min dokument om vår metodik mm mm.

Någonstans måste vi tyvärr lita på människor och frågan är vart den gränsen finns. Och någonstans måste vi dra en gräns för vilka vi vill inkludera och vilka vi inte vill inkludera. För de vi inkluderar är de som vill syssla med samma sak som vi. De som vill bli bättre på det. Det kanske är från början en finnig fjortis med lajvrustning och latexsvärd på sin första träning men 20 år senare är han svensk mästare i HEMAförbundets årliga långsvärdsturnering. En förening som kommer in i förbundet är precis i början av sin resa, inte i slutet.

Jag minns ett telefonsamtal från en orolig Linnard för många år sedan. Han hade blivit uppringd av en ung kille som ville börja träna. Anders och jag var mkt osäkra och det slutade med att vi tyckte att han får en chans. Visst, han är halvblind, har dålig koordination och verkar inte vara den mest socialt anpassade killen men vi ger han en chans. Och tjena vad Cesar och Pentti har tillfört GHFS genom åren...

Inkludera och låta folk växa. Inte helt blint inkluderande, det säger jag inte, men om en förening säger att de tränar HEMA och använder av förbundet godkända källor så ser jag inte att det krävs mkt mer för föreningen att bli medlem i förbundet. En välgjord anmälningsblankett ska täcka det mesta säger jag bara.
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreas EngströmRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 168
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-01 14:11:30    Rubrik: Svara med citat

Se diskussionen i "Stadgar och organisation". Skall vi vara UF till SBK måste vi följa deras ansökningsprocedur.
_________________
-Andreas Engström
Tränare i GHFS - fäktning, kampsport, träning i Göteborg
Medlem i HEMAC
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Niklas MårdbyRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 144
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-03-01 15:13:58    Rubrik: Svara med citat

Andreas Engström skrev:
Aha, intressant.. tydligen skall föreningar ansöka om medlemskap direkt till SBK som sedan lämnar ansökan på remiss till aktuellt underförbund (typ SFHEMA då). Underförbundet kan svara ja, nej eller "ja med prövotid på upp till ett år". Om både underförbundet och SBK svarar ja blir föreningen medlem i båda, annars ingendera (förstås).

Det var inte exakt så som jag trodde att det funkade, men det är ju helt OK..


Och notera även att i SB&Ks stadgar står det i 6 kap 2 ½

Citat:
2.3 Föreningen skall uppfylla nedanstående villkor för att medlemskap skall beviljas:
1. Föreningen bedriver en idrott i enlighet med Förbundets definition och bestämmelser.


Så definitionen av idrotten finns hos SB&K. Bra att veta.
_________________
- Niklas Mårdby
Ordförande i Svenska HEMA-förbundet (SvHEMAF)
Gilla Förbundet på Facebook
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Förbundsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.