Forumindex svenskahema
Ett gratis forum från www.gratisforum.se
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Benämningsbeef

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Living HEMA
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2011-03-11 11:20:53    Rubrik: Benämningsbeef Svara med citat

Bara för att det skall hända något i den här delen av forumet tänkte jag bjuda på en liten beef om begreppet ”Living-HEMA”. Jag har absolut ingenting emot att Living-HEMA kallas vad det kallas men jag tycker samtidigt att det är ett förbluffande märkligt namnval. Vad är det i Living-HEMA som är mer ”living” än i vanlig HEMA? ”Show-HEMA”, ”Theatrical-HEMA”, ”Dressed-HEMA” eller ”Reenactment-HEMA” tycker jag allihop är namnförslag som bättre beskriver vad det handlar om. Finns det nån koppling till ”lajv” i begreppet som jag inte greppat eller? Om nån orkar får ni gärna förklara och jiddra tillbaka!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Roger NRegistreringsdatum: 14 november 2010
Inlägg: 131

InläggPostat: 2011-03-11 11:46:03    Rubrik: Svara med citat

Begreppet relaterar nog till "living history" dvs reenactment. Begreppet living history används mer vanligt i en del andra länder, men båda avser samma sak som jag förstår det. Möjligen kan living history ses som längre i tid, dvs att det kan vara i dagar eller veckor, men reenactment kan vara ett enda slag under någon timme eller så.

Tanken är väl från början att kunna träna och göra uppvisningar i historisk dräkt och experimentera i en mer dynamisk miljö, utomhus och emellanåt i grupp etc. Dvs som reenactment, fast utan det begränsande regelsystem man där använder och som hindrar användande av HEMA-tekniker. På så sätt lånar Living HEMA från både reenactment och från vanlig HEMA, men gör det i syfte att få en vidare förståelse för HEMA.

Så är iaf min uppfattning av det. Nelle och Martin har kanske litet andra tankar?

Och som en kommentar till dina förslag tycker jag att samtliga ger felaktiga associationer. Smile
_________________
Quarterstaff instructor

Member of MFFG
www.freifechter.com

Member of HEMAC
www.hemac.org

HROARR
www.hroarr.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 93

InläggPostat: 2011-03-11 12:10:43    Rubrik: Svara med citat

Citat:
Begreppet relaterar nog till "living history"

Såklart det gör, hur trög är jag?! Embarassed
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Nils-Erik FahlvikRegistreringsdatum: 09 mars 2011
Inlägg: 21

InläggPostat: 2011-03-11 12:19:55    Rubrik: Svara med citat

Termen levande historia är i Sverige hårt knuten till förintelsen/förintelseena. Därför används i huvudsak termen reenactment
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Martin WallgrenRegistreringsdatum: 13 november 2010
Inlägg: 103
Ort: Bjästa

InläggPostat: 2011-03-11 12:30:34    Rubrik: Svara med citat

Det är ett begrepp myntat på scholas forum, minns inte vem det var som först kläckte det men det var i en diskussion som handlade om hur fel det var att programmet Warriors på History Channel först hade med Dave Rawlings som var kanon och sedan några tjocka lata reenactors som stog och slog sönder varandras sköldar. Många tyckte att i ett sådant program hade det varit trevligt om även den rustade striden hade kunnat presenteras av några med lite mer genomarbetade tolkningar av hur det kunde ha sett ut.
_________________
Swordsman, Archer and Dad
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Eric H.v.SRegistreringsdatum: 16 januari 2012
Inlägg: 14

InläggPostat: 2012-01-23 10:13:57    Rubrik: angående beskrivfande uttryck å teqnuiqerna ! Svara med citat

Ja så har vi då kommit till denna passus !

"Levande historia" är ett epitet vilken är "stulen" från en idé till en minneshögtidsdag för ALLA 13.8 miljoner mördade i 44 koncentrationsläger (totalt var det 1240 stycken registerade) Jag tjatade fram denna dag vilket kan ses i registratorns arkiv i riksdagsarkivet redan 1994.
Göran P-son "stal" sedan showen tillsammans med Bonnier och sedan kom det bara att handla om judar (3.2 miljoner skändligt mördade) men den stora majoriteten 10.6 miljoner har aldrig existerat. Dock har man utbetalat skadestånd för 6 miljoner (fler än då fanns, däribland för min farbrör Gösta som var etnisk svensk. svensk medborgare, blond och stålblå ögon) Skadeståndet för hans hemska vistelse uti Auschwitz-lägret sändes till Israel. Han har nämligen påståtts vara tillhörig dem ???
Likaså med att han var No 9 på Bankguldlistan i enlighet med den offentliggjorda listan i SvD. Den kände judiske historikern Norman Finkelstein har tagit upp detta i en bok som Bonnier försökte stoppa i Sverige, men som sedan kom ut. "Förintelseiundustrin" heter den.

Nå jag lyckades i alla fall tillse att de Romska representanterna fick komma in på invigningen som dom plöstligt stoppades till, fastän de var inbjudna av vad som även det plötsligt bytta namn, till "Förintelsedagen-Levande historia"

Där har ni sanningen bakom detta. Jag intervjuades av svensk och utländsk press då jag skällde ut dessa som stoppat inte bara mig utan även alla Romer och andra som var inbjudna till invigningen.
10.6 miljoner av dessa 13.8 milj. var kristna. Bara i Auschwitz mördades det 5000 kristna präster att jämföra med 243 rabbiner. Minnesmärkena står där men de kristna minnesmärken står lite avsides. "För det har ju aldrig hänt".
Det är detta som är grunden för de som påstår att det är en massa lögner kring detta. Man måste berätta HELA sanningen. Min farbror Gösta är inte mindre värd än de judar som han räddade och därför själv hamnade i Auschwitz. Alla är väl lika mycket värda eller....?


Nå så åter till nästa del av dessa olika epitet.

1982 så skapades det ett nytt ord av den kille som kläckte hela idén till Visby Medeltidsvecka, som sedan "stals" av Vivecka Schwartz och 2 andra fruntimmer som agerade som typiska politiker med vassa armbågar. Uti SvTV-Rapport 1983 Januari så intervjuades han, där han stod på Strandgatan i Visby, med bakgrund av levande skriande grisar, oxar med oxkärror som drog både folk och saker, höns i träburar som kacklade, tuppar som gol, gäss som vallades fram på gatan under skrik och skren KAkakakaka, frustande hästar, ihååihååå lät det från en åsna som kom lastad, smeder som slog mot städ, rökelse från munkar och mycket annat. På den tiden var alla gatuskyltar övertäckta och alla moderna skyltfönster övertäckta och moderna gatlycktor släckta. Journalisten frågade:
Men vad kallar ni då detta och varför skall ni göra detta ?
Svaret kom: Jo vi testar alla redskap om de verkligen är det som det sägs eller inte. Vi har alltmer efter tester med gamla tekniker, med gammalt hantverkskunnande, ofta sett att tex en vad vi trodde var grönsakshackare var ett skinngarvningsverktyg och så vidare med rader av verktyg och saker. det är detta vi kallar för "LEVANDEARKEOLOGI" där man levandegör de arkeologiska fynden för att se vad det skall användas till, hur och när. Detta ger enorma framsteg i kunnandet. Journalisten: "jamen varför i medeltida kläder då ?
"Jo för att som man är klädd så ger det en rätt rörelsechema och känsla för de olika klädernas begränsningar respektive möjligheter. Först då kan man till fullo förstå att "inte kan man göra så för att man kan inte i dessa hantverkskläder röra sig så att man...." o.s.v.

Och där har ni svaret på varför NI bör träna äkta tekniker med rätta förutsättningar för att erhålla den sanna kunskapen om de gamla teknikerna. Hockeyskydd och annat skapar en ny teknik.

Se bara skillnaden på tävlingskarate och militär stridsteknik.
Han som är tränad att göra det på riktigt förlorar jämt för han skadar den andre så att det visslar om det.

Vi som redan på början av 1960-talet tränade jap.stridstekniker som sedan kom att kallas för Japanska kampsporter, vi klådde ju jämt upp alla andra och fick skäll för detta. Budoförbundets storrepresentanter som exemplevis Tamas Weber som stor i korken en dag gick in i vår dojo arrogant med sitt svarta bälte med massor av Dangrader på.
Han fick en enda fet smäll av en av våra juniorer och fick bäras ut.
Han kom aldrig tillbaka och vi sparkades ur Budo-förbundet.
Vilket vi var så oerhört ledsna över.......hrrm ; )

Med vänliga hälsningar
Eric H.v.S
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Living HEMA Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.34 sekunder att ladda.